--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Ianuarie 2017, nr. 1 (321), an XXVIII (serie nouă)
Cronica
--- pagina: 8

Activităţi ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj, decembrie 2016

de Dacian But-Căpuşan
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

În duminica a 27-a după Rusalii, 4 decembrie 2016, la Sfânta Liturghie, oficiată de IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și PS Evloghie, Episcopul Adrianopolului în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, credincioșii prezenți s-au bucurat și de un miniconcert de colinde, susținut de corul catedralei, dirijat de Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu.

*

În perioada 5-8 decembrie 2016 au fost organizate activități dedicateSăptămânii Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Luni, 5 decembrie 2016, decorarea tematică a Facultății prin confecționarea și amplasarea de ornamente specifice perioadei Crăciunului, seară artistică organizată de studenți coordonați de Arhid. dr. Daniel Mocanu (Povestea lui Ignat) și săvârşirea Slujbei Privegherii (Vecernia mare cu Litie și Utrenia) cu ocazia prăznuirii Sfântului Ierarh Nicolae, în paraclisul facultății.

Marți, 6 decembrie 2016, de sărbătoarea Sf. Ierarh Nicolae, hramul paraclisului şcolii noastre teologice, a fost săvârșită Sfânta Liturghie la capela facultății. A slujit IPS Mitropolit Andrei în sobor de preoți profesori, împreună cu doi ierarhi străini: PS Evloghie, Episcop de Adrianopol și PS Qais, Episcop de Erzurum şi Vicar Patriarhal al Patriarhiei Antiohiei. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul mixt al facultății, condus de Arhid. Dr. Daniel Mocanu. La final, părintele decan a mulţumit tuturor celor prezenţi, şi a oferit celor trei ierarhi câte o frumoasă icoană pe sticlă, pictată de studenţii specializării Artă sacră.

Seara, după slujba vecerniei, în Catedrala Mitropolitană a avut loc un concert de colinde susținut de Corul de Cameră Psalmodia Transylvanica și Corul bărbătesc mixt ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă dirijate de Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu și Arhid. dr. Daniel Mocanu. În program au fost lucrări de Gheorghe Danga, Vasile Popovici, Geraert, Stelian Ionașcu, Gelu Stratulat, D. G. Kiriac și Ioan Bocșa.

Miercuri, 7 decembrie 2016 au fost organizate workshopuri tematice (Cum se face un portret?, Sf. Nicolae în artă, Tehnică vitraliu şi Tiffany, Tehnici de poleire, Integrare cromatică, Fotografie, Kenya – Ortodoxie exotică, Utilizarea managerului bibliografic Zotero, Exerciţii de retorică creştină în spaţiul public, Toaca – lemnul dătător de viaţă duhovnicească, Prezentarea de frescă bizantină, Rugăciunea de mijlocire, Prefigurarea şi figurarea chipului), o seară de film: ecranizare după Ch. Dickens, O poveste de Crăciun și campania Shoebox – cadoul din cutia de pantofi și lansare de carte:

- Dr. Mihai Floroaia, Inchiziția între mit și realitate. A prezentat: Pr. prof. univ. dr. Ioan-Vasile Leb

- Pr. dr. Nicolae-Dragoș Kerekes, Origenismul în secolele III-VIII. Au prezentat: Pr. prof. univ. dr. Ioan-Vasile Leb, Pr. lect. univ. dr. Adrian-Aurel Podaru și Pr. dr. Nicolae-Dragoș Kerekes

- Sebastian Stanca, Contribuția preoțimii române din Ardeal la războiul pentru întregirea nemului (1916-1919), ediție, studiu introductiv note și indici Mihai Octavian Groza și Mircea-Gheorghe Abrudan. Au prezentat: Pr. prof. univ. dr. Ioan-Vasile Leb și Dr. Mircea-Gheorghe Abrudan.

Joi, 8 decembrie 2016, lansare de carte:

- Misiunea parohiei și a mănăstirii într-o lume în continuă schimbare. Lucrările Simpozionului Internaţional al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca (3-5 noiembrie 2015), Vol. I și II, Editura Renașterea, 2016, coordonatori: Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, Pr. lect. univ. dr. Cristian Sonea și Arhid. dr. Daniel Mocanu, Au prezentat: Pr. lect. univ. dr. Cristian Sonea și Arhid. dr. Daniel Mocanu

- Lect. univ. dr. Nicolae Turcan Apologia după sfârșitul metafizicii. Teologie și fenomenologie la Jean-Luc Marion. Au prezentat: Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă și Pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie.

- Arhim. Dumitru Cobzaru, Tudor Claudiu Taloș (1994-2016). In memoriam. A prezentat: Pr. Dr. cătălin Pălimaru și stud. Alex Băieș.

În aceeași zi a fost organizată o seară duhovnicească: întâlnirea studenților cu Protos. Dr. Simeon Pintea.

*

Marți, 6 decembrie 2016 Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, a susținut conferința cu tema: Spiritualitate și tradiție ortodoxă românească la biserica cu hramul Tuturor Sfinților, în organizarea Cercurilor Preoțești Ortodoxe din Cluj-Napoca.

*

Prof. dr. Marian Gh. Simion de la Harvard University, Divinity School a susţinut o serie de conferinţe la Facultatea noastră:

- miercuri 7 decembrie 2016: Riscurile fundamentalismului religios.

- joi 8 decembrie 2016: Suicidul misionar.

*

În perioada 7 decembrie 2016 - 4 ianuarie 2017 Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca a găzduit, sub egida: Tradiție și icoană transilvană de Crăciun, expoziția de icoane pe sticlă pictate de monahia Justiniana Kiraly în atelierul Mânăstirii Acoperământul Maicii Domnului Florești. Vernisajul a avut loc miercuri 7 decembrie 2016. Au fost prezenți IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și Conf. univ. dr. habil. Marcel Gheorghe Muntean.

*

În data de 8 decembrie 2016 a avut loc, sub egida Colegiului Studențesc de Performanță Academică al UBB lansarea cărții: Autobiografia spirituală a lui Dag Hammarskjöld. O abordare teologică, de Ierom. Drd. Maxim (Iuliu-Marius) Morariu, și un concert de colinde românești, susținut de Grupul Coral Axios, dirijat de Ignațiu Banc. Invitat a fost Protos. asist. univ. dr. Benedict Vesa

*

În seara zilei de 8 decembrie 2016, la Zalău, la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj a avut loc o nouă întâlnire în cadrul seriei de conferințe „Glasul Bisericii în cetate”, organizate de Episcopia Sălajului. Președintele Senatului Universității „Babeș-Bolyai”, Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă a susținut conferința cu tema Criza antropologiei și criza mondială sau Pledoarie pentru omul întreg.

*

În 9 decembrie 2016, în Aula Magna Episcop Nicolae Ivan a Facultăţii de Teologie Ortodoxă a avut loc, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Andrei al Clujului, gala de premiere Basarabia acasă a Platformei Unioniste Acțiunea 2012, filiala Cluj-Napoca. În cadrul festivităţii au fost premiate o serie de personalități și reprezentanți ai societății civile din Cluj-Napoca care au contribuit la apropierea României de Republica Moldova.

*

În zilele de 9 şi 10 decembrie 2016Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca şi Reformation Research Consortium a organizat conferinţa internaţională: Provocările şi culturile schimbării în Transilvania în secolele al XVI-lea – al XVII-lea. La ceremonia de deschidere a participatPr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, Preşedintele Seantului UBB. Dr. Dacian But-Căpuşan a susţinut comunicarea cu titlul: Câteva scrieri cu caracter dogmatic și simbolic în literatura teologică românească în secolul al XVII-lea determinate de apariţia și răspândirea Protestantismului.

*

În perioada 9-16 decembrie 2016, Corul de Cameră Psalmodia Transylvanica al Facultăţii de Teologie Ortodoxă dirijat de Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, a efectuat, la invitația Institutului Diakonie din Neuendettelsau, un turneu de promovare a spiritualității româneşti în Germania, susțiând concerte de cântări religioase, prelucrări folclorice şi colinde la: Neuen, Rügland, Mitropolia Ortodoxă Română Nürnberg, Erlagen și Parohia Ortodoxă Română din Ansbach.

*

Cercul studenţesc pentru filantropie practică, (responsabil drd. Alexandra-Felicia Coroian-Georgiu) a organizat, în cadrul Facultăţii, în perioada 12-19 decembrie 2016 o colectă destinată unor familii cu posibilităţi reduse, la aceasta contribuind foarte mulţi dintre studenţi cu: alimente neperisabile, jucării, îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale pentru curățenie și igienă personală.

*

Marți, 13 decembrie 2016 a avut loc susţinerea lucrărilor pentru obţinerea gradul I profesional al personalului clerical. La această sesiune au participat 45 de preoţi din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, Episcopia Sălajului, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi Vicariatul Ortodox Ucrainean. Lucrările au fost întocmite sub coordonarea profesorilor Facultăţii.

*

Miercuri, 14 decembrie 2016, Seminarul de Cercetare Interdisciplinară a religiilor şi Ideologiilor (SCIRI), Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, alături de Centrul de Filosofie Aplicată a organizat conferința cu titlul: Ființă, timp și veșnicie. Un dialog imaginar Heidegger-Stăniloae, susținută de Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, președintele Senatului Universității Babeș-Bolyai.

*

În seara zilei de 16 decembrie 2016 Asociaţia Ortodoxă Oastea Domnului a organizat, la Cinematograful Victoria din Cluj-Napoca, un concert caritabil de Crăciun: Şi a fost Iisus copil. Invitat a fost Pr. lect. univ. dr. Gheorghe Şanta.

*

Duminică 18 decembrie 2016 a vut loc concerul de colinde al corului Catedralei mitropolitane, dirijori: Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu și Sergiu Stanciu. În program au fost lucrări de Gheorghe Șoima, Iulian Cârstoiu, Cornel Groza, Paul Constantinescu, Petru Gherman, C. Albu, Tiberiu Brediceanu, V. Popovici, Emil Monția, Vasile Stanciu.

*

Duminică, 18 decembrie 2016 a debutat un nou proiect cultural-religios: Muzică și Cuvânt, în parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca. A fost organizată o seară duhovnicească, în cadrul căreia a avut loc o conferință religioasă susținită de Protos. asist. univ. dr. Benedict Vesa cu tema: Dumnezeu se ascunde în lucrurile mici.

*

Luni, 19 decembrie 2016, în Foaierul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” a avut loc, în organizarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, vernisajul expoziției Salonul Icoanei Ardelene, ediţia a XVII-a. Au expus icoane pe lemn şi pe sticlă, 41 studenți ai Facultății noastre, specializarea Artă sacră (nivel licenţă şi master), coordonați de către Conf. univ. dr. habil. Marcel Gheorghe Muntean. La acest eveniment, a susținut un concert de colinde un grup de studenţi Facultății şi grupul tradiţional de colindători din Răchiţele. Expoziţia poate fi vizitată până în 17 ianuarie 2017.

*

În data de 20 decembrie 2016, în Aula facultății a avut loc lansarea cărţii cu titlul: Fiinţa şi credinţa, vol. III: Credinţa, a Pr. prof. univ. dr. George Remete, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, apărută recent la Editura Paideia din capitală. Au participat IPS Andrei, Acad. Prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, Rectorul Universității ”Babeș-Bolyai” şi Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, preşedintele Senatului UBB. Prezentarea a fost făcută de Lect. univ. dr. Nicu Turcan. Lansarea a fost urmată de conferinţa cu tema: Patologia credinţei, susţinută de către părintele Remete. Moderatorul manifestării a fost: Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul facultăţii.

*

Marţi, 20 decembrie 2016, cadrele didactice ale Departamentului de Teologie Ortodoxă şi personalul administrativ al Facultăţii Teologie Ortodoxă, dar şi studenții însoțiți de părintele duhovnic Arhim. Prof. univ. dr. Teofil Tia și de conducerea instituţiei au fost primiţi cu colinda, la reşedinţa mitropolitană de către IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei.

*

În data de 21 decembrie 2016, la Catedrala mitropolitană a avut loc un eveniment devenit tradițional în municipiul nostru și cu impact în viața cetății, Concertul ecumenic de colinde și cântece de Crăciun, la care au participat corurile Bisericilor istorice din Cluj-Napoca (ortodocși, romano-catolici, reformați, greco-catolici), însoțite de reprezentanţii acestor Biserici: IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop Greco-catolic de Cluj-Gherla, Pr. Kovács Sándor, Protopop romano-catolic de Cluj-Dăbâca, lect. univ. dr. Lukács Olga, decanul Facultății de Teologie Reformată a UBB.

Corul Magnificat al Bisericii Greco-catolice, dirijor: Prof. dr. Alexandru Suciu,

Corul Sfânta Cecilia al Parohiei Romano-catolice Sf. Mihail, dirijor: Prof. Dr. Potyo István,

Corul Sf. Ieronim al Facultății de Teologie Romano-catolice, dirijor: Márton Szabolcs,

Corul de cameră al Facultății de Teologie Reformată, dirijor: Windhager-Gered Erzsébet,

Corul mixat al Facultăţii de Teologie Ortodoxă, dirijor: Arhid. dr. Daniel Mocanu,

Corul de fete Oremus al Seminarului Teologic Ortodox, dirijor: Arhid. dr. Daniel Mocanu,

Corul de Cameră Psalmodia Transylvanica dirijor Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu.


'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>