--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Ianuarie 2017, nr. 1 (321), an XXVIII (serie nouă)
Agenda IPS Andrei Andreicuţ
--- pagina: 11-12

Decembrie 2016

de Arhid. Claudiu Ioan Grama
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

1 Decembrie (Ziua Națională a României): În Catedrala Mitropolitană, în prezența autorităților locale și județene, civile și militare, săvârșește slujba de Te-Deum și transmite mesajul către toți românii.

În Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca, participă la ceremonialul militar organizat cu prilejul Zilei Naționale.

La Teatrul Național, asistă la Spectacolul „Copiii Sărbătoresc Marea Unire”, organizat de Instituția Prefectului Județului Cluj.

2 decembrie: În sala de ședințe a Centrului Eparhial, prezidează comisia de examinare a candidaților participanți la concursul pentru ocuparea posturilor de preot paroh la parohiile Budești Fânațe (protopopiatul Beclean), Berindu (protopopiatul Huedin) și Tiocu de Jos (protopopiatul Gherla).

La Casa de Cultură a Studenților, asistă la spectacolul caritabil „Hristos cel Milostiv și ucenicii Săi”, organizat de Protopopiatul Cluj I (prot: Pr. Dan Liviu Hognogi). Rostește un cuvânt de binecuvântare.

3 decembrie: Face o vizită în parohia clujeană „Sfinții Ioachim și Ana” (paroh: Pr. Mihai Racolța), în vederea stabilirii unui loc pentru construcția noii biserici parohiale. Este însoțit de domnul Sorin Câlea, consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

În Catedrala Mitropolitană, asistă la Vecernie și slujește la Litie.

Primește la reședință pe Preasfințitul Părinte Evloghie, Episcop de Adrianopol și stareț al Mănăstirii Rila din Bulgaria.

4 decembrie: În Catedrala Mitropolitană, împreună cu PS Părinte Evloghie, slujește Sfânta Liturghie și rostește un cuvânt ocazional. Hirotonește întru diacon, pe tânărul Sorin Botiș.

Împreună cu PS Evloghie, vizitează obiectivele turistice din zona centrală a municipiului Cluj-Napoca.

În Catedrala Mitropolitană, slujește Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului și rostește o cateheză. Hirotesește întru duhovnic pe PC Pr. Leon Drăgan, de la parohia Dumbrăveni, protopopiatul Beclean și pe PC Pr. Dan Lionte Maluș, de la parohia Iacobeni, protopopiatul Turda.

5 decembrie: Împreună cu PS Părinte Evloghie, face o vizită la Seminarul Teologic Ortodox Român din Cluj-Napoca.

În localitatea Târlișua, protopopiatul Beclean, împreună cu PS Evloghie, săvârșește slujba de binecuvântare a Așezământului Social „Sfântul Filaret cel Milostiv”. Rostește un cuvânt de binecuvântare. Hirotesește întru sachelar pe PC Pr. Alin Pop din Beclean. Acordă domnului Vlăduț Purja, primarul comunei Târlișua, distincția „Crucea Transilvană”. Conferă domnului viceprimar Florin Pop și domnului Cristian Nicula, Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”.

Primește la reședință pe Preasfințitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum și Vicar al Patriarhiei Antiohiei și a Întregului Orient.

În Aula Facultății de Teologie, Împreună cu PS Părinte Qais și PS Părinte Evloghie, participă la Spectacolul folcloric de Crăciun susținut de studenți ai Facultății de Teologie, conduși de PC Arhid. Prof. Daniel Mocanu. Rostește un cuvânt duhovnicesc.

6 decembrie (Sfântul Ierarh Nicolae): Cu prilejul hramului, în capela Facultății de Teologie din Cluj-Napoca (slujitor: Arhim. Teofil Tia), împreună cu PS Qais și PS Evloghie, săvârșește Sfânta Liturghie și rostește cuvântul de învățătură. Hirotonește întru preot, pe diaconul Sorin Botiș, pe seama parohiei Tiocu de Jos și diacon, pe tânărul Ciprian Eugen Copaciu.

În Biserica „Tuturor Sfinților” din cartierul clujean Mănăștur (parohi: Pr. Horea Petrea și Pr. Mircea Oros), împreună cu PS Qais, îi binecuvintează pe tinerii din Cluj-Napoca, participanți la festivitatea de încheiere a manifestărilor dedicate Anului Omagial al Educării Tinerilor, desfășurate de-a lungul anului 2016. Rostește un cuvânt de învățătură.

Împreună cu PS Evloghie și PS Qais, în Catedrala Mitropolitană, asistă la concertul de colinde susținut de Corul Bărbătesc al Facultății de Teologie din Cluj-Napoca, Corul Mixt al Facultății de Teologie și Corul „Psalmodia Transylvanica”. Rostește un cuvânt duhovnicesc.

7 decembrie: În Capela Mortuară din Iclod, protopopiatul Gherla (paroh: Pr. Claudiu Herineanu), săvârșește o slujbă funebră la căpătâiul adormitelor întru Domnul, Maria Cupșa și Elisabeta Cupșa. Rostește un cuvânt de mângâiere.

La Mănăstirea Rohia, județul Maramureș, se reculege preț de câteva momente la mormântul adormitului întru Domnul, Iustinian Arhiepiscopul.

8 decembrie: Împreună cu PS Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și PS Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, în biserica Mănăstirii Rohia, slujește Sfânta Liturghie, rostește un cuvânt de învățătură și săvârșește slujba Parastasului la împlinirea a 40 de zile de la mutarea la Domnul a Arhiepiscopului Iustinian al Maramureșului și Sătmarului.

La Biblioteca Academiei Române, filiala Cluj, împreună cu PS Părinte Iustin Sigheteanul, participă la vernisajul Expoziției de icoane pe sticlă „Florile Dalbe” a lui Florin Poenariu. Rostește un cuvânt de binecuvântare.

În sala de ședințe a Centrului Eparhial, prezidează ședința extraordinară a Sinodului Mitropolitan, întrunit în vederea desemnării candidaților pentru ocuparea scaunului de Episcop Ortodox Român al Maramureșului și Sătmarului.

9 decembrie: În Aula „Nicolae Ivan” a Centrului Eparhial, prezidează ședința de consultare a Sinodului Mitropolitan cu Adunarea Eparhială a Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, în vederea desemnării candidaților pentru ocuparea scaunului de Episcop Ortodox Ronmân al Maramureșului și Sătmarului.

În Aula Facultății de Teologie, participă la Gala de premiere a „Acțiunii 2012”. Rostește un cuvânt de binecuvântare.

În Catedrala Mitropolitană, slujește Vecernia, Acatistul Bunei Vestiri și rostește un cuvânt de învățătură.

10 decembrie: La Cinema Mărăști, participă la cea de-a 6-a ediție a Festivalului de Colinde „Episcop Nicolae Ivan”. Rostește un cuvânt de binecuvântare.

În Catedrala Mitropolitană, slujește Vecernia și asistă la Concertul de Colinde susținut de Corul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca.

11 decembrie: În biserica din Telcișor, protopopiatul Năsăud, săvârșește slujba de binecuvântare a lucrărilor efectuate la sfântul locaș și Sfânta Liturghie. Rostește cuvântul de învățătură. Hirotonește întru diacon, pe tânărul Rareș Andrei Pîncu. Hirotesește întru iconom stavrofor pe părintele paroh, Ovidiu Vasile Tofan. Este însoțit de PC Pr. Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

În Catedrala Mitropolitană, slujește Vecernia, hirotesește întru duhovnic pe PC Pr. Ovidiu Florin Tertiș de la parohia Așchileu Mare, protopopiatul Cluj I și rostește o cateheză. Asistă la Concertul de Colinde susținut de Corala „Armonia” din Baia-Mare.

12 decembrie (Sfântul Ierarh Spiridon): Cu prilejul hramului, în biserica mănăstirii de la Strâmba, protopopiatul Bistrița, săvârșește Sfânta Liturghie și rostește cuvântul de învățătură. Hirotonește întru preot, pe diaconul Rareș Andrei Pîncu, pe seama parohiei Budești Fânațe, protopopiatul Beclean și diacon, pe tânărul Ioan Petru Pop. Acordă domnului Iustin Stejerean, distincția „Crucea Transilvană”. Este însoțit de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

13 decembrie: La Facultatea de Teologie prezidează examenul de promovare a gradului I în preoție.

În Biserica „Învierea Domnului” din Turda (parohi: Pr. Vasile Știopei și Pr. Oliviu Verdeș), asistă la tradiționalul concert de colinde susținut de grupuri de elevi de la școlile din oraș, coordonați de PC Pr. Sebastian Zăhan. Rostește un cuvânt de binecuvântare.

Săvârșește slujba de sfințire a icoanei Sfântului Ioan Botezătorul, pictată în tehnica mozaic, amplasată pe absida dreaptă a Bisericii „Învierea Domnului” din Turda.

14 decembrie: În sala festivă a Școlii „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, se întâlnește cu o parte din elevii și cadrele didactice. Rostește un cuvânt de învățătură. Este însoțit de PC Pr. Marian Sidon, inspector de Religie al județului Cluj.

În Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Beclean (parohi: Prot. Doru Vincențiu Zinveliu și Pr. Claudiu Zinveliu) asistă la tradiționalul concert de colinde „Cete de îngeri coboară”. Rostește un cuvânt de învățătură.

15 decembrie: Îi vizitează pe elevii de la Colegiul Ortodox, de la Gimnaziul Ortodox și pe copilașii de la Grădinița „Sfântul Stelian” pentru a-i binecuvânta și a le împărți daruri de Crăciun. Este însoțit de PC Pr. Liviu Vidican Manci, directorul Seminarului Teologic Ortodox Român din Cluj-Napoca și de domnul Sorin Câlea, consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

În Capela Mortuară din Tălmaciu, județul Sibiu, săvârșește o slujbă funebră la căpătâiul adormitului întru Domnul, Nicolae Bălțat, tatăl Preasfințitului Părinte Visarion, Episcopul Tulcii. Rostește un cuvânt duhovnicesc.

16 decembrie: La Reședința Patriarhală din București participă la ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit în vederea alegerii noului titular al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului.

17 decembrie (Sfântul Prooroc Daniel): Cu prilejul onomasticii Preafericirii Sale, Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Catedrala Patriarhală din București, în sobor de arhierei, slujește la Sfânta Liturghie.

18 decembrie: În biserica din Galații Bistriței, protopopiatul Bistrița, săvârșește o slujbă de binecuvântare a lucrărilor efectuate la sfântul locaș și Sfânta Liturghie. Rostește cuvântul de învățătură. Hirotonește întru preot, pe diaconul Ioan Petru Pop, pe seama parohiei Berindu, protopopiatul Huedin și diacon, pe tânărul Paul Voinel Bodea. Hirotesește întru sachelar pe părintele paroh, Marian Bulbuc și acordă domnului Vasile Găurean, primarul comunei, distincția „Crucea Transilvană”.

În sala de festivități a Hotelului „Napoca” din Cluj-Napoca, îi binecuvintează pe participanții la tradiționala manifestare „Colind Iancului”. Rostește un cuvânt de binecuvântare. Este însoțit de PC Pr. Cristian Baciu, consilierul bisericesc al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

În Catedrala Mitropolitană, slujește Vecernia și hirotesește întru duhovnic pe PC Pr. Ionuț Grigore Rodilă de la parohia Bogata de Sus, protopopiatul Dej și pe PC Pr. Sorin Botiș de la parohia Tiocu de Jos, protopopiatul Gherla. Rostește o cateheză și asistă la tradiționalul concert de colinde susținut de Corala Catedralei Mitropolitane.

19 decembrie: În calitate de locțiitor al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, la Centrul Eparhial din Baia-Mare, prezidează ședința de lucru a Permanenței Consiliului Eparhial.

Primește la reședință grupuri de colindători.

În Catedrala Mitropolitană, slujește la Vecernie și asistă la concertul de colinde susținut de Corul Seminarului Teologic Ortodox, împreună cu cel al Seminarului Teologic Reformat din Cluj-Napoca. Rostește un cuvânt duhovnicesc.

20 decembrie: Primește la reședință grupuri de colindători.

În Aula Facultății de Teologie din Cluj-Napoca, participă la momentul lansării celui de-al treilea volum al trilogiei „Ființa și Credința” a părintelui profesor George Remete de la Facultatea de Teologie din Alba-Iulia. Rostește un cuvânt de binecuvântare.

În capela Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, săvârșește o slujbă de Te-Deum pentru membrele și sprijinitorii Societății Femeilor Ortodoxe. Rostește un cuvânt de binecuvântare. Este însoțit de PC Pr. Florin Cătălin Ghiț, redactor-șef al revistei „Renașterea” a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

21 decembrie: Primește la reședință grupuri de colindători.

În Cimitirul Eroilor din Cluj-Napoca, săvârșește slujba Parastasului pentru Eroii Revoluției Române. Rostește un cuvânt duhovnicesc.

În Catedrala Mitropolitană, slujește Vecernia, hirotesește întru duhovnic pe PC Pr. Rareș Andrei Pîncu de la parohia Budești Fânațe, protopopiatul Beclean și asistă la tradiționalul Concert Ecumenic de Crăciun. Rostește un cuvânt de binecuvântare.

22 decembrie: Primește la reședință grupuri de colindători.

Transmite, prin intermediul presei, Mesajul de Crăciun pentru toți românii.

În sala de ședințe a Prefecturii Cluj, participă la solemnitatea acordării Distincției „Onoare pentru Cluj” unor personalități ale județului. Rostește un cuvânt duhovnicesc.

În sala „Auditorim Maximum” a Casei Universitarilor, participă la Concertul de Crăciun, susținut de Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”.

23 decembrie: Primește la reședință grupuri de colindători.

Îi vizitează pe beneficiarii Câminului pentru Vârstnici din Cluj-Napoca.

Îi vizitează pe bolnavii internați la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca. Este însoțit de domnul Liciniu Câmpean, consilierul misionar-social al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

24 decembrie: O vizitează pe distinsa doamnă preoteasă Maria Lupu din Turda.

Primește la reședință grupuri de colindători.

În Catedrala Mitropolitană, slujește Vecernia, Pavecernița Mare cu Litie și rostește un cuvânt de învățătură.

25 decembrie (Nașterea Domnului): În Catedrala Mitropolitană, slujește Sfânta Liturghie și dă citire Pastoralei de Crăciun trimisă clerului și credincioșilor din județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș și Satu-Mare. Hirotonește întru preot, pe diaconul Paul Voinel Bodea, pe seama parohiei Luna de Sus, protopopiatul Cluj I. Hirotesește întru Arhidiacon, pe diaconul Petru Buta de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

Primește la reședință oficialitățile civile și militare prezente la Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană.

În Catedrala Mitropolitană, slujește Vecernia și rostește o cateheză.

26 decembrie

În Biserica „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Bistrița (parohi: Prot. Alexandru Vidican, Pr. Nicolae Feier și Pr. Vasile Beni), slujește Sfânta Liturghie și rostește cuvântul de învățătură. Hirotonește întru diacon, pe tânărul Nicolae Cosmin Grecu. Conferă Arhidiaconului Ioan Iulian Dumitru, dirijorul Corului „Armonia” din Constanța, distincția „Crucea Arhiepiscopală”. Este însoțit de PC Pr. Iustin Tira, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

La Baia-Mare, în calitatea de locțiitor al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, primește ierarhii și oficialitățile din țară sosite pentru a participa la solemnitatea întronizării Preasfințitului Părinte Iustin. Conferă PCuv. Arhim. Timotei Bel, exarhul mănăstirilor din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, PCuv. Arhid. Teodosie Bud, consilier economic și PC Arhid. Andrei Emil Pop, distincția „Crucea Arhiepiscopală”.

27 decembrie

În Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia-Mare, în fruntea unui sobor de arhierei, slujește Sfânta Liturghie și rostește cuvântul de învățătură.

Prezidează solemnitatea întronizării Preasfințitului Părinte Iustin în scaunul de Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului. Rostește un cuvânt duhovnicesc.

În biserica din Oarța de Sus, județul Maramureș, slujește Vecernia, rostește un cuvânt de învățătură și asistă la programul de Crăciun organizat de copiii din sat.

28 decembrie: Face o vizită la Mănăstirea „Sfânta Maria Magdalena” din Oarța de Sus.

Primește la reședință pe Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei și pe Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor.

29 decembrie: În sala de ședințe a Centrului Eparhial, prezidează comisia de examinare a candidaților participanți la concursul pentru ocuparea posturilor de preot la parohiile Unguraș (protopopiatul Dej) și Piatra (protopopiatul Năsăud).

În capela Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, oficiază Taina Sfântului Botez pentru prunca Maria, fiica domnului pedagog Alexandru Salvan. Rostește un cuvânt de învățătură.

Primește la reședință pe PCuv. Ierom. Rafail Noica.

30 decembrie: Cu prilejul zilei de naștere, împreună cu angajații Centrului Eparhial, îl felicită pe Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Rostește un cuvânt duhovnicesc.

În biserica parohiei Gherla III, oficiază Taina Sfântului Botez pentru prunca Ana Teodora, fiica părintelui paroh, Prot. Paul Isip. Rostește un cuvânt de învățătură. Este însoțit de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

Face o vizită în parohia Mintiu Gherlii (paroh: Pr. Vasile Mihașca).

31 decembrie: În capela Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, oficiază Taina Sfântului Botez pentru pruncul Matei Bodea. Rostește un cuvânt de învățătură.

În biserica parohiei Dumbrăvița, protopopiatul Beclean, oficiază Taina Sfântului Botez pentru prunca Teodora, fiica părintelui paroh, Ciprian Văidăhăzan. Rostește un cuvânt de învățătură.

În Catedrala Mitropolitană, asistă la Vecernie și slujește la Litie.

La miezul nopții trecerii dintre ani, în Catedrala Mitropolitană, săvârșește o slujbă de Te-Deum și rostește un cuvânt duhovnicesc.


'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>