--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Februarie 2017, nr. 2 (322), an XXVIII (serie nouă)
Cronica
--- pagina: 8

Sinteza raportului activității sectorului economic (2016)

de Ec. dr. Sorin Câlea
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

n cursul anului 2016 au fost continuate lucrările pentru pictarea Catedralei Mitropolitane în tehnica mozaic cu o echipă condusă de către maestrul Viorel Maxim. Tot la Catedrala Mitropolitană s-a demarat realizarea unui proiect pe fonduri europene pentru restaurarea și pictarea în tehnica mozaic a monumentului istoric.

Pentru necesităţile interne ale eparhiei şi alte evenimente deosebite s-a hotărât reabilitarea Căminului Preoțesc, astfel încât acesta să fie repus în circuitul firesc al activității Centrului Eparhial.

În Campusul Teologic „Nicolae Ivan” s-au continuat lucrările de pictură la Capela „Sfântul Nicolae”, precum și la Căminul I al Campusului Teologic care a fost inaugurat în data de 3 octombrie 2016. Acest cămin dispune de camere de cazare cu două locuri și o cantină la demisol, care urmează să fie finalizată în cursul anului 2017. Universitatea Babeș-Bolyai a preluat în administrare căminul studențesc și a asigurat mobilarea camerelor de cămin.

În cursul anului 2016 am contractat un credit pentru începerea lucrărilor la Centrul Misionar Social Sfântul „Apostol Andrei” situat pe Calea Turzii, nr. 2-14, care va asigura baza pentru întreaga misiune socială a Arhiepiscopiei noastre. Aici vor funcționa Protopopiatele Cluj I și Cluj II, asociațiile de tineret, asociațiile misionare precum și o grădiniță. Până la sfârșitul anului s-a executat zidul de sprijin și săpătura generală, urmând ca în cursul anului 2017 să continue lucrările de construcție.

Pentru a-i forma pe tineri morali, cuminți și cât mai aproape de biserică s-a solicitat și primit în administrare în Municipiul Bistrița cota de 1/5 din imobilul în care a funcționat liceul de Muzică, urmând să facem demersurile pentru realizarea unei școli confesionale în acest spațiu.

În cursul anului 2016 au continuat lucrările la Centrul de Tineret „Sfântul Apostol Andrei”, situat în localitatea Câmpenești, acesta urmând să asigure baza logistică pentru misiunea cu tinerii din județul Cluj. Până la sfârșitul anului s-a finalizat construcția în roșu și s-a montat parțial tâmplăria PVC.

Alte lucrări care au fost realizate în anul 2016: Fațadizare imobil situat în Piața Avram Iancu, nr. 2, realizarea iconostasului la Capela „Sfânta Ecaterina” a Gimnaziului Ortodox, igienizare și reparații la imobilul situat pe str. Iuliu Maniu, nr. 31, igienizare și reparații la Colegiul Ortodox situat pe str. Avram Iancu, nr. 6, igienizare la Grădinița „Sfântul Stelian”.

În anul 2016 au continuat lucrările de edificare la cele peste 120 de biserici parohiale şi mânăstireşti, aflate în diferite faze, de la fundaţie până la iconografie, la care se adaugă şi unele lucrări de reparaţie la biserici şi case parohiale: construcția de noi locașuri de cult: 38 (11 urban, 27 rural), pictură la noi locașuri de cult: 25 (8 urban, 17 rural),lucrări de consolidare, reparații edificii eclesiale: 48 (14 urban, 34 rural).

Având în vedere realizările anului 2016, cele mai importante obiective pentru anul 2017 considerăm a fi: continuarea lucrărilor iconografice în tehnica mozaic la Catedrala Mitropolitană, Centrul Misionar „Sf. Andrei” din municipiulCluj-Napoca, Centrul de tineret de la Câmpeneşti, Amenajarea Căminului Preoțesc, Finalizarea lucrărilor la Tipografia ”Renașterea” și Brutăria ”Arthos”, Construcția unui Cămin pentru Vârstnici în Făget.

Consilier economic


'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>