--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Februarie 2017, nr. 2 (322), an XXVIII (serie nouă)
Cronica
--- pagina: 9

Sinteza raportului sectorului cultural (2016)

de Pr. Bogdan Ivanov
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

U

n eveniment important l-a reprezentat împlinirea a 80 de ani de la trecerea la cele veşnice a episcopului NICOLAE IVAN (1855-1936), ctitor de eparhie şi Catedrală. Evenimentul fost marcat printr-o Sfântă Liturghie arhierească urmată de slujba Parastasului, săvârşită în 7 februarie 2016 în Catedrala mitropolitană de către I.P.S. Părinte Mitropolit Andrei cu sobor de arhierei şi printr-un simpozion dedicat episcopului ctitor, organizat pe data de 8 februarie 2016. Cu acest prilej, prin implicarea părintelui Vicar eparhial Iustin Tira a fostretipărit şi lansat volumul monografic Pr. Prof. NICOLAE VASIU, Pr. Prof. IOAN BUNEA, Episcopul Nicolae Ivan 1855-1936. Ctitorul reînviatei Episcopii a Vadului, Feleacului şi Clujului. Studii şi Documente.

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Departamentul de Ştiinţe ale Educaţiei în parteneriat cu Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, Protopopiatul Beclean a organizat în perioada 10-11 noiembrie 2016, la Beclean, ediţia I a Conferinţei internaţionale Educaţie, religie şi familie în societatea contemporană (CIERFSC).

Un pas înainte

Opera Naţională Română Cluj-Napoca a organizatmiercuri, 23 martie, ora 19:30, în premieră absolută, în Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, un concert extraordinar, de o spiritualitate deosebită: REQUIEM”, de Marțian Negrea! Acest eveniment arată că respectul pentru tradiţia Bisericii Ortodoxe este datoria de conştiinţă a fiecărui slujitor şi credincios, dar şi că solidaritatea umană, inima curată şi rugăciunea cântată dau expresie milostivirii lui Dumnezeu, care nu judecă, ci iubeşte şi vindecă în mod desăvârşit.

Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, împreună cu Arhiepiscopia Clujului a organizat miercuri, 20 aprilie 2016, în Catedrala Mitropolitană, un eveniment cultural de excepție, ce şi-a propus să prefațeze Săptămâna Patimilor Mântuitorului. Cu acest, prilej, de la ora 19.00, Cvartetul Transilvan a interpretat opusul ce îi aparține lui Joseph Haydn şi care poartă titlul Ultimele şapte cuvinte ale Mântuitorului pe cruce. Recitalul muzical a avut o introducere teologică susținută de asist. univ. dr. Olimpiu Benea, de la Facultatea de Teologie.

1. Concursului Național „Biserica şi Școala din sufletul meu”

Concursul a avut următoarele secțiuni: creație literară, creație artistică, creație multimedia sau prezentare multimedia. La etapa finală, Arhiepiscopia Clujului a fost reprezentată de echipa protopopiatului Dej, formată din elevii Școlii Gimnaziale nr. 1 şi ai Parohiei Ortodoxe Dej II, coordonatori: prof. Cristina Șipoş şi pr. Emil Sabadîş.

2. Cea de-a IX-a ediţie a Concursului Naţional de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul!”, adresat corurilor universitare, Joi, 27 octombrie 2016, la Sala Radio din Bucureşti, Mitropolia Clujului a câştigat Marele premiu, prin prestaţia de excepţie a Corului de Cameră al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, dirijat de Sergiu Stanciu.

Un fapt îmbucurător este organizarea de corale preoţeşti la nivel de protopopiat, cum e cazul protopopiatelor Beclean şi Huedin, alături de cele deja existente.

Cursul „Metode moderne de catehizare a tinerilor”, adresat atât preoţilor, care au activităţi cu tinerii, cât şi celor care doresc să dobândească cunoştinţe şi deprinderi în munca de catehizare a acestora. Anul trecut au fost organizate trei serii a acestui curs în la Mănăstirea Nicula şi la Mănăstirea Parva. Cursurile, la care au participat peste 90 de preoţi au fost organizate sub forma unor ateliere de lucru, pe grupe de câte 10 participanţi şi au urmărit creşterea competenţelor de lucru cu tinerii, folosirea de metode interactive şi moderne, dezvoltarea creativității, precum şi deprinderea unui limbaj adecvat. Formatorii care au organizat aceste cursuri şi care au coordonat atelierele de lucru sunt: Pr. Prof. Dr. Liviu Vidican Manci, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, Pr. Prof. Marian Sidon, Inspector Şcolar pentru Judeţul Cluj şi Pr. Dorel Gălan, din Cluj-Napoca.

Religia în școală

În cele două judeţe ale Arhiepiscopiei noastre sunt 323 de instituţii de învăţământ, şcoli şi grădiniţe, iar Religia este predată de un număr total de 316 profesori, 101 în judeţul Bistriţa-Năsăud şi 215 în Judeţul Cluj. Dintre aceştia, 238 sunt mireni cu studii teologice superioare, iar 34 sunt clerici cu studii superioare.

Activități cu tinerii

1. La Întâlnirea tinerilor ortodocşi din toată lumea, organizată de Sfânta Patriarhia, între 1-4 septembrie 2016, au participat şi din Arhiepiscopia noastră un număr de 120 de tineri. Prezent la București cu ocazia Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din întreaga lume, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, s-a întâlnit în Parcul IOR din capitală cu tinerii din delegația Arhiepiscopiei Clujului.

2. Anul acesta au fost organizate la Centrul misionar „Ioan Bunea” din Sângeorz Băi, Mărişel şi Ghelari 14 tabere pentru copii şi tineri, cu scop recreativ, dar şi o tabără cu tema prevenţiei consumului de droguri şi una dedicată pregătirii tinerilor voluntari, care vor activa în asociaţiile de tineret din protopopiate şi din parohii. Tot în calendarul activităţilor cu tinerii de la Sângeorz Băi am inclus în acest an şi tabere pentru 250 de tineri din Basarabia, care vor vizita România în cadrul proiectului „Cunoaşte-ţi Ţara”.

2. La Mănăstirea Parva din judeţul Bistriţa Năsăud, în perioada 22-28 august 2016 a fost organizată tabăra Tradiţie şi noutate la nivelul Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului. La tabăra de la Mănăstirea Parva au participat 25 de tineri, care au fost coordonaţi de Oana Băilă, vicepreşedinte ASCOR Cluj şi Radu Copil, inspector eparhial pentru tineret.

3. O latură importantă a activităţilor cu tinerii o reprezintă şi parteneriatele externe, în special cel pe care Arhiepiscopia noastră îl are cu Evangelisches Jugendwerk im Württemberg, Germania, care funcţionează excelent de mai bine de 22 de ani. Ca o continuare a acestor relaţii, în a doua parte a lunii august 2016 am avut programată o tabără de lucru de tineret româno-germană la Mănăstirea Piatra Fântânele din judeţul Bistriţa Năsăud, la care au participat peste 30 de tineri. Tinerii au lucrat pe şantierul clădirii destinată celor 17 copii de care călugăriţele de aici se ocupă în mod constant.

4. Festivalul tinerilor din Arhiepiscopia Clujului, a doua ediţie, la care au participat peste 500 de elevi de liceu, studenţi şi tineri din toate parohiile urbane şi din marile comune, sub coordonarea preoţilor şi a responsabililor Asociaţiilor Tinerilor Ortodocşi de la fiecare protopopiat, dar şi a altor voluntari. Festivalul a fost organizat pe mai multe secţiuni: eseuri, pictură, muzică, teatru, dansuri, media şi sport, la nivel de parohie, iar Gala finală s-a desfăşurat sâmbătă, 15 octombrie 2016, la Cluj-Napoca, în Parcul sportiv universitar „Iuliu Haţieganu”. Tema festivalului din acest an a fost „Copiii şi tinerii bine educaţi devin cu vârsta tot mai înţelepţi”.

Consilier cultural


'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>