--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Februarie 2017, nr. 2 (322), an XXVIII (serie nouă)
Agenda IPS Andrei Andreicuţ
--- pagina: 11

Ianuarie 2017

de Arhid. Claudiu Ioan Grama
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

1 ianuarie (Anul Nou, Sfântul Vasile cel Mare şi Tăierea împrejur a Domnului)

La miezul nopţii trecerii dintre ani, în Catedrala Mitropolitană, săvârşeşte o slujbă de Te-Deum şi rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură. Hirotoneşte întru preot, pe diaconul Nicolae Cosmin Grecu, pe seama parohiei Pădureni, protopopiatul Gherla.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia şi rosteşte o cateheză.

2 ianuarie

La Mănăstirea Nicula, participă la o întâlnire duhovnicească cu toată obştea. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare. Este însoţit de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.

În biserica din Cutca, protopopiatul Gherla, oficiază Taina Sfântului Botez pentru pruncul Efrem, fiul părintelui paroh, Nicolae Muntean. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

3 ianuarie

În cimitirul Parohiei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Satu-Mare, săvârşeşte slujba de sfinţire a Crucii aşezate la căpătâiul adormitei întru Domnul, Maria Eugenia Bob. Rosteşte un cuvânt de mângâiere.

4 ianuarie

În sala de şedinţe a Centrului Eparhial din Cluj-Napoca, prezidează şedinţa de lucru a Sinodului Mitropolitan.

La Muzeul de Istorie a Transilvaniei, vizitează expoziţia temporară „Tezaur – Episcopia Tulcii”.

5 ianuarie (Ajunul Bobotezei)

În paraclisul Mănăstirii „Sfântul Vasile cel Mare” de la Someşul Cald, săvârşeşte Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, unită cu Vecernia şi slujba Aghiasmei celei Mari. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

Se întâlneşte cu domnul Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba.

6 ianuarie (Botezul Domnului)

În Catedrala Mitropolitană, slujește Sfânta Liturghie și rostește cuvântul de învățătură. Hirotoneşte întru diacon, pe tânărul Grigore Ioan Vălean.

În Piaţa Avram Iancu, pe un podium special amenajat, săvârşeşte slujba Aghiasmei celei Mari. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

Primeşte la reşedinţă oficialităţile prezente la slujba de Bobotează în Catedrala Mitropolitană.

În Catedrala Mitropolitană, asistă la Vecernie şi slujeşte la Litie.

7 ianuarie (Sfântul Ioan Botezătorul)

Săvârşeşte slujba de sfinţire a Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Turda-fabrici. Slujeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură. Hirotoneşte întru preot, pe diaconul Grigore Ioan Vălean, pe seama parohiei Piatra, protopopiatul Năsăud şi diacon, pe tânărul Mircea Adrian Luca. Hiroteseşte întru iconom stavrofor, pe părintele paroh, Andrei Gavriil Mihai. Acordă distincţia „Crucea Transilvană” domnului Alexandru Cordoş şi domnului Liviu Nicoară. Este însoţit de PC Pr. Vasile Stanciu, decanul Facultăţii de Teologie din Cluj-Napoca.

În Catedrala Mitropolitană, asistă la Vecernie și slujește la Litie.

8 ianuarie

Săvârşeşte Sfânta Liturghie în biserica din Vânători, protopopiatul Huedin. Rosteşte cuvântul de învăţătură. Hirotoneşte întru preot, pe diaconul Mircea Adrian Luca, pe seama parohiei Unguraş, protopopiatul Dej. Hiroteseşte întru sachelar, pe părintele paroh, Radu Daniel Mureşan. Conferă Ordinul „Sfinţii Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni”, domnului Radu Abrudan, primarul comunei Ciucea.

Săvârşeşte slujba de binecuvântare a noii case parohiale din localitate. Este însoţit de PC Pr. Liviu Vidican Manci, directorul Seminarului Teologic din Cluj-Napoca.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului şi rosteşte o cateheză.

9 ianuarie

În biserica din Hălmăsău, protopopiatul Beclean, oficiază Taina Sfântului Botez pentru pruncul Luca Dimitrie, fiul părintelui paroh, Doru Constantin Zaharie. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

10 ianuarie

În localitatea Boteni, protopopiatul Turda, săvârşeşte slujba de sfinţire a unui clopot achiziţionat pentru noua biserică din localitate. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

În sala de festivităţi a Hotelului „Colina” din Cluj-Napoca, hotelul Ministerului Afacerilor Interne, participă la solemnitatea trecerii în rezervă a comandantului Grupării de Jandarmi Mobilă din Cluj-Napoca, colonel Florinel Budişan, a adjunctului acestuia, colonel Ioan Moldovan şi a şefului serviciu misiuni din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Cluj, colonel Vasile Ilca. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

Face o vizită de lucru la Mănăstirea „Mihai Vodă” din Turda.

11 ianuarie

În curtea Unităţii Militare din Bistriţa, participă la ceremonialul de investire în misiunea de preot militar a părintelui Cristian Marţian. Săvârşeşte o slujbă de Te-Deum şi rosteşte un cuvânt duhovnicesc. Este însoţit de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.

12 ianuarie

Face o vizită în parohia Someşeni, protopopiatul Cluj II (parohi: Pr. Ioan Roman, Pr. Ioan Pop şi Pr. Ioan Avram), în vederea stabilirii locului pentru construirea celei de-a doua biserici. Este însoţit de domnul Sorin Câlea, consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

13 ianuarie

Face o vizită pe şantierul Centrului Misionar – Social „Sfântul Apostol Andrei” de pe Calea Turzii din Cluj-Napoca. Este însoţit de domnul Sorin Câlea, consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Acatistul Bunei Vestiri şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

14 – 24 ianuarie

Însoţit de un grup de preoţi şi credincioşi, efectuează un pelerinaj în Israel şi Iordania. Duminică, 15 ianuarie, slujeşte Sfânta Liturghie în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. Luni, 16 ianuarie, se întâlneşte cu Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, patriarhul Ierusalimului şi a toată Palestina, căruia îi conferă „Engolpionul şi Crucea Transilvană”. Miercuri, 18 ianuarie, asistă la slujba Aghiasmei celei Mari, săvârşită la râul Iordan de către PF Părinte Patriarh Teofil al III-lea. Duminică, 22 ianuarie, în cea mai veche biserică din Amman (Iordania), împreună cu ÎPS Părinte Mitropolit Benedict de Filadelfia, slujeşte la Sfânta Liturghie. Rosteşte un cuvânt de învăţătură. Conferă Mitropolitului Benedict, „Engolpionul şi Crucea Transilvană”.

25 ianuarie

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Acatistul Mântuitorului şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

26 ianuarie

La Facultatea de Teologie, examinează studenţii anului III la disciplina Morală.

La „Casa Artelor” de pe Bulevardul Eroilor, participă la aniversarea Fundației Culturale „Carpatica” din Cluj-Napoca (președinte fondator: arhitect Ionel Vitoc). Rostește un cuvânt de binecuvântare.

27 ianuarie

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Acatistul Bunei Vestiri şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

28 ianuarie

În sala de şedinţe a Centrului Eparhial, prezidează şedinţa de lucru a Consiliului Eparhial.

În Aula „Nicolae Ivan” din incinta Centrului Eparhial, prezidează şedinţa de lucru a Adunării Eparhiale.

În Aula „Nicolae Ivan” din incinta Centrului Eparhial, participă la momentul lansării cărții „Cântări la Cununie și Înmormântare”, a Arhid. Prof. Ioan Brie, revizuită de PC Pr. Prof. Petru Stanciu de la Seminarul Teologic Ortodox. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare.

În Catedrala Mitropolitană, asistă la Vecernie şi slujeşte la Litie.

29 ianuarie

Săvârşeşte slujba de binecuvântare a Bisericii „Sfânta Treime” din Dej. Slujeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură. Acordă părintelui paroh, Teodor Mureşan, distincţia „Crucea Arhiepiscopală” şi hiroteseşte întru iconom stavrofor pe părintele slujitor, Ioan Câmpean. Conferă domnilor ingineri Dorin Munteanu şi Călin Bumb, Ordinul „Sfinţii Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni”. Este însoţit de PC Pr. Dan Liviu Hognogi, protopopul de Cluj I.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului şi rosteşte o cateheză. Hiroteseşte întru duhovnic pe PC Pr. Ioan Petru Pop, de la parohia Berindu, protopopiatul Huedin, PC Pr. Paul Voinel Bodea, de la parohia Luna de Sus, protopopiatul Cluj I şi PC Pr. Grigore Ioan Vălean, de la parohia Piatra, protopopiatul Năsăud.

30 ianuarie (Sfinţii Trei Ierarhi Vasile, Grigorie şi Ioan)

În Catedrala Mitropolitană, cu prilejul hramului Şcolilor Teologice, săvârşeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură. Hiroteseşte întru iconom stavrofor pe PC Pr. Lect. Univ. Dr. Cosmin Cosmuţa de la Facultatea de Teologie şi iconom, pe PC Pr. Prof. Andrei Mihai Mureşan, de la Seminarul Teologic.

Săvârşeşte slujba Parastasului pentru vrednicii de pomenire Nicolae Episcopul şi Bartolomeu Mitropolitul. Rosteşte un cuvânt evocator.

În sala de festivităţi a Restaurantului „Brilliant Parc” din Zalău, împreună cu PS Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, participă la Conferinţa Internaţională „Evreii din Sălaj şi Antisemitismul din Perioada Interbelică”. Susţine o alocuţiune.

31 ianuarie

La Facultatea de Teologie, asistă la susţinerea examenului pentru obţinerea titlului de Lector Universitar de către PCuv. Protos. Benedict Vesa, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi PC Pr. Liviu Vidican Manci, directorul Seminarului Teologic.

În sala de şedinţe a Centrului Eparhial, prezidează şedinţa de lucru a comitetului de redacţie a Revistei „Tabor”.

În capela mortuară din Petreştii de Jos (paroh: Pr. Ovidiu Vasile Teutişan), protopopiatul Turda, săvârşeşte slujba de înmormântare a adormitei întru Domnul, Minerva Anca, mama soţiei părintelui vicar, Iustin Tira.

În sala mare a Muzeului Mitropoliei, participă la un moment „In Memoriam – Mitropolitul Bartolomeu”. Rosteşte un cuvânt evocator.


'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>