--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Martie 2017, nr. 3 (323), an XXVIII (serie nouă)
Filocalia - supliment
--- pagina: 13

„Urcuș spre primăvara sufletului” - spectacol de cântece, poezie și teatru la cea de-a doua ediție

de Tatiana Onilov

La sfârșit de februarie, odată cu încheierea calendaristică a sezonului rece, dar mai ales pentru a păși cu bucurie în brațele primăverii, Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi – ASCOR Cluj și comunitatea Bisericii Studenților au organizat un spectacol intitulat „Urcuș spre primăvara sufletului”, aflat la cea de-a doua ediție, în cadrul căruia corurile Bisericii Studenților din Cluj-Napoca, coruri de adulți, dar și de copii, în total peste 70 de participanți, au interpretat un repertoriu nou de cântece, întrepătrunse de recitări de poezii, interpretare teatrală și instrumentală.

În prima parte a concertului, publicul numeros adunat în Sala Auditorium Maximum a avut șansa să asculte corul de copii „Sfântul Nicolae”, care a propus auditoriului un periplu cronologic de fragmente muzicale pentru copii din diferite perioade, începând cu anul 1937 și încheind cu piese din zilele noastre. Voioșia, sinceritatea și bucuria copiilor au fost tocmai potrivite pentru a deschide acest frumos eveniment primăvăratic. Zâmbetele lor și chipurile senine, precum și prestația muzicală de excepție, pregătită cu multă seriozitatea de-a lungul mai multor săptămâni, au stârnit valuri de aplauze necontenite.

Au urmat recitaluri de pian ale copiilor mai mari și mai mici, recitaluri de flaut, de vioară, o piesă de teatru pregătită de grupul de adolescenți „Sfântul Spiridon al Trimitundei”, precum și un moment extraordinar oferit de tânărul Alecu Ciapi, laureat al numeroaselor concursuri muzicale și un extraordinar mânuitor al chitarei clasice.

Nu a lipsit nici recitalul de poezie și nici un fragment de monolog din arta teatrală.

În cea de-a doua parte a concertului au evoluat ceata „Sfântul Ioan Valahul” – responsabilă de aducerea în scenă a baladelor și a muzicii populare, corul psaltic de băieţi „Anton Pann”, care anul acesta a bucurat publicul cu piese noi și cu un acompaniament muzical inedit. În încheiere, corul slavon mixt „Sfântul Lavrentie al Cernigovului” a introdus spectatorii în starea premergătoare începerii Postului Paștelui, dar și în cea a vestirii Marii Sărbători a Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, intonând tropare și stihuri printre care: „Nici umilință nu am agonisit”, „Cu durere către Maica Domnului”, „În cărările mântuirii îndreptează-mă” și „Brațele părintești” – tropar la Catisma 1.

Evenimentul a durat peste două ore, la finalul căruia s-au împărțit flori, bomboane, îmbrățișări și multe felicitări pentru participanți și pentru organizatori.

Mai jos redăm impresiile unei participante și organizatoare a acestui frumos eveniment cultural al ASCOR și al Bisericii Studenților din Cluj-Napoca.