--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Martie 2017, nr. 3 (323), an XXVIII (serie nouă)
Filocalia - supliment
--- pagina: 13-14

Activități mai vechi și mai noi organizate de ASCOR în timpul Postului Paștelui

de Tatiana Onilov
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

În perioada Postului Paștelui, ASCOR Cluj va desfășura mai multe activități folositoare atât pentru primenirea sufletului, cât și pentru revigorarea trupească. Anul acesta, vor fi evenimente mai vechi, dar și mai noi, mai tihnite, dar și mai dinamice, mai creative, dar și mai mistice. Paleta lor va fi vastă, astfel încât să ofere cât mai multor tineri posibilitatea de a se implica și de a-și găsi nișa potrivită.

Conferințele duhovnicești

Printre cele care reprezintă deja o tradiție cu vechime vor fi întâlnirile duhovnicești cu invitați de vază care se vor desfășura în fiecare zi de joi. În prima săptămână a postului, Părintele profesor universitar doctor Ioan Chirilă de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca a pus în discuție, la sugestia tinerilor de la ASCOR, subiectul: „Cine este Iisus Hristos?”. Potrivit distinsului teolog, tema este una profundă și greu de elucidat în cuvinte puține, în explicații omenești. „Mântuitorul Hristos este Cel peste care Se odihnește Duhul lui Dumnezeu. Acolo este izvorul liniștirii celei adevărate, acolo nu este niciun zbucium, nu există nicio voință rătăcitoare, ci în toate și peste toate este voința lui Dumnezeu, aceea de a împărtăși Iubirea Sa”, a fost cuvântul de deschidere al profesorului Ioan Chirilă. Invitatul a ținut să sublinieze faptul că pentru a cunoaște Cine este Iisus Hristos fiecare dintre noi, cei care vrem să Îl aflăm, care vrem să Îl descoperim, trebuie să facem un exercițiu de urcare, treaptă cu treaptă, pe scara credinței. Apoi, mai „trebuie să fim vase în care să adunăm, aidoma mirului de nard, mirul lacrimilor noastre cu care sufletul și trupul să se spele, să se curățească, să dobândească vedere ca la Siloam și, dobândind vedere, să se împărtășească de Slava cea de Sus”.

În serile care vor urma vor mai conferenția Părintele profesor universitar doctor Vasile Vlad de la Facultatea de Teologie din Arad, care va vorbi la Catedrala din Cluj despre subiectul intitulat „De la patrafir la Potir”, iar celor prezenți în sala de conferințe le va propune să mediteze și să afle mai multe despre cele „Trei chipuri ale Dumnezeieștii Judecăți”. Părintele Profesor universitar doctor Picu Ocoleanu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova va pune în discuție tema „Poruncă și tămăduire”, iar Ieromonahul Dionisie Ignat, duhovnicul monahiilor de la mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie” din localitatea Albac va înfățișa auditoriului tema „Care sunt roadele suferinței”, pentru ca în săptămâna ce va urma, un alt mult așteptat invitat, Ieromonahul Ioan Cojanu, starețul mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba-Iulia, să ne dea răspunsuri la întrebarea „Cât mai suntem noi creștini?”. În ultima, cea de-a șasea săptămână de conferințe, Părintele Florin Șerbănescu va dezbate subiectul „Valorile tradiționale de cultură – spiritualitate și istorie în context contemporan”. Toate întâlnirile duhovnicești vor începe de la ora 20.00, după slujba vecerniei de la Catedrala din Cluj, și se vor desfășura în incinta aulei Facultății de Chimie. Detaliile despre locația conferințelor vor fi anunțate din timp de către organizatorii ASCOR.

Întâlniri cu personalități din domeniul culturii, istoriei, științei

Aidoma tradiției noi înfiripate din timpul Postului Crăciunului, și în perioada Postului Paștelui, în fiecare zi de luni, după slujba Maslului oficiată la Biserica Studenților, vor fi organizate întâlniri cu personalități din diverse domenii. Printre invitați vor fi regizori, istorici, scriitori etc. Istoricul Adrian Petcu, cel care a cercetat numeroase dosare de arhivă, va deschide șirul acestor seri cu subiectul „Duhovnici români în vremea comunismului: Chipul Părintelui Arsenie Boca mai puțin cunoscut”, tema fiind abordată prin prisma documentelor inedite pe care le-a descoperit cercetătorul, făcându-se referire în mod deosebit la corespondența duhovnicilor din anii ‘50. Regizorul Nicolae Mărgineanu, un oaspete drag al comunității Bisericii Studenților, va prezenta un nou film documentar la care a lucrat în ultima vreme în colaborare cu jurnalistul și realizatorul de emisiuni radiofonice, Ion Costin Manoliu. Ulterior, organizatorii acestor seri culturale vor anunța invitații care vor confirma prezența lor.

Pelerinajele pe jos

În timpul Postului Paștelui, în cea de-a cincea săptămână, se va organiza tradiționalul pelerinaj pe jos de la Iclod la Mănăstirea Nicula.

Drumeția duhovnicească adună an de an tot mai mulți pelerini, numărul lor atingând sute de participanți. Acesta este cel mai longeviv pelerinaj pe jos, anul acesta fiind cea de-a opta ediție a evenimentului. Tot în această perioadă, înainte de pelerinajul spre Mănăstirea Nicula, se va mai organiza o drumeție pedestră. Tinerii sunt invitați să parcurgă aproximativ 20 de kilometri pe jos spre Mănăstirea Cheile Cibului, o destinație nouă pe care pelerinii o vor descoperi pe 11 martie.

Campania „40 de zile pentru viață”

ASCOR Cluj-Napoca și membrii comunității Bisericii Studenților vor participa alături de alte culte religioase din Cluj-Napoca la campania de susținere a vieții tuturor copiilor, mai ales a celor încă nenăscuți, dar care sunt supuși pericolului de a fi avortați de către mamele lor. Campania se va desfășura non-stop timp de 40 se zile, tinerii, dar și toți doritorii, având posibilitatea de a se aduna în rugăciune atât pe parcursul zilei, cât și pe timpul nopții în fața Bibliotecii Central Universitare „Lucian Blaga”. Membrii ASCOR și-au ales ca zi de rugăciune vinerea, ziua în care ne amintim de Patimile Mântuitorului. Participanții vor citi catisme din Psaltire, acatiste, dar și alte rugăciuni, pentru copiii avortați în pântece, precum și pentru mamele lor, dar mai ales pentru încurajarea dreptului la viață al tuturor copiilor și pentru sprijinirea familiei așa cum a lăsat-o Dumnezeu.

Atelier de activități sportive

La început de primăvară, când majoritatea dintre noi simt că și-au golit proviziile de energie, trupul fiind din ce în ce mai vlăguit, un grup de studenți mediciniști entuziaști au pus bazele unui nou atelier, cel de activități sportive. Știind cât de importantă este mișcarea și cât de folositoare sunt exercițiile fizice pentru revigorarea trupească după o lungă perioadă de inactivitate din timpul sezonului rece, mediciniștii i-au provocat în sensul bun pe tinerii dornici de a-și reface condiția fizică.

Astfel, ei le propun iubitorilor de sport drumeții pe trasee scurte, plimbări în natură, călătorii cu bicicleta, ședințe de înot, meciuri de fotbal, volei și baschet, precum și diferite categorii de jocuri interactive desfășurate în aer liber. Toate acestea se vor desfășura în perioada caldă ce urmează, detaliile fiind stabilite în funcție de disponibilitatea și preferințele participanților.

Ateliere de lucru manual, specifice pentru perioada pascală

Atelierele de lucru manual nu și-au întrerupt activitatea pe tot parcursul acestui an universitar. În luna februarie, au fost întâlniri în care s-a învățat să se confecționeze mărțișoare prin tehnica aplicării șervețelului. De asemenea, s-au deprins diferite metode de împletire a părului, s-a brodat cu mărgele, s-au confecționat felicitări, s-au cusut ii, s-a sculptat și s-a bătut toaca.

În perioada pre-pascală, se va desfășura din nou atelierul de încondeiat ouă. Dacă anii precedenți atelierul se adresa tinerilor, atunci anul acesta și câțiva copii și-au manifestat interesul pentru deprinderea diferitor tehnici în decorarea ouălor.

Alte activități

Din activitățile ASCOR organizate la început de primăvară nu vor lipsi vizita la azilul de bătrâni, ieșirile în natură cu elevii de la Liceul pentru deficienți de vedere, agapele frățești, organizarea „Marșului pentru Viață”, organizarea de tabere scurte pentru copii și pentru adolescenți, dar și multe alte evenimente spontane la care tinerii ASCOR iau parte cu mult drag și cu multă dăruire.


'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>