--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Mai 2013, nr. 5 (277), an XXIV (serie nouă)
Ştiri
--- pagina: 6

Olimpiada Naţională de Religie la Cluj-Napoca

de Alexandra Andereş
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?> '

Luni după masă, 1 aprilie, a debutat la Cluj-Napoca Olimpiada naţională de religie. Deschiderea festivă a avut loc de la ora 16, în Catedrala Mitropolitană, prilej cu care cei aproximativ 250 de elevi participanţi din toate judeţele ţării, alături de profesorii lor, au luat parte la o slujbă de Te-deum săvârşită de Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei. A doua zi, de la ora 10 a început rezolvarea subiectelor emise pentru disciplina Religie de către Ministerul Educaţiei Naţionale.

Competiţia a fost găzduită de Colegiul Tehnic Energetic din Municipiul Cluj-Napoca. Prezent alături de elevi a fost conferenţiarul universitar Vasile Timiş, şeful comisiei naţionale de evaluare. În următoarele zile, tinerii olimpici au avut parte de mai multe activităţi extraşcolare, iar miercuri a figurat în program şi un pelerinaj la Mănăstirea Nicula.

Premierea câştigătorilor

Elevii participanţi la Olimpiada Națională de Religie, desfășurată în acest an la Cluj-Napoca au fost premiați vineri, 5 aprilie. Festivitatea a avut loc de la ora 10 în cartierul clujean Gheorgheni, la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor a Universităţii „Babeş-Bolyai”. În prezenţa celor aproximativ 250 de elevi participanți la faza națională a Olimpiadei de Religie, împreună cu profesorii lor îndrumători, au luat parte la acest moment festiv: ÎPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, însoțit de Consilierul cultural al Arhiepiscopiei, pr. Bogdan Ivanov, reprezentanţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă şi ai Seminarului Ortodox din Cluj-Napoca, precum şi reprezentanți ai Ministerului Educaţiei și ai Inspectoratului școlar județean Cluj.

În deschiderea evenimentului, IPS Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a dat citire mesajului transmis de Preafericitul Patriarh Daniel. Apoi, Inspectorul Şcolar General adjunct al judeţului Cluj, doamna profesoară Mariana Pop, i-a felicitat pe elevii participanţi şi le-a urat multe împliniri pe mai departe: „Felicit echipa care a organizat această Olimpiadă şi vă felicit pe toţi cei care aţi participat la Olimpiadă, fie că aţi câştigat sau nu. Sper că Clujul v-a oferit amintiri plăcute. Eu ştiu că atunci când educăm un om sau un copil, o facem în primul rând pentru binele şi fericirea lui. Vă doresc din suflet să fiţi fericiţi şi dumneavoastră, profesorii dumneavoastră, părinţii dumneavoastră, şi să vă împliniţi mai departe ca elevi sau studenţi, oriunde veţi fi”.

La rândul său, Preşedintele comisiei de evaluare în cadrul Olimpiadei Naţionale de Religie, prof. univ. dr. Vasile Timiş a precizat că s-a observat de la an la an o creştere a responsabilizării elevilor şi a profesorilor de Religie: „Finalul este marcat prin festivitatea de premiere, aceasta constituindu-se şi într-un bilanţ. Ce am constatat împreună cu colegii mei, membrii în comisia centrală de evaluare, a fost o creştere graduală, de la an la an, a profunzimii şi a responsabilizării din partea elevilor şi a profesorilor deopotrivă. Cu alte cuvinte, lucrările sunt foarte, foarte bune. Pot să fie publicate pasaje din ele şi, poate, în timp, lucrul acesta se va întâmpla. Iată, ca dovadă, pe lângă premiile oferite de către Ministerul Educaţiei, am decis, Comisia Centrală şi cu susţinerea financiară a Mitropoliei Clujului, a Înaltpreasfinţitului Andrei, acordarea unor premii speciale, care i-au răsplătit pe elevi şi, evident, eforturile lor, dar care sunt, în egală măsură, o formă de a-i răsplăti şi pe profesorii care i-au pregătit”.

După terminarea discursurilor oficiale a urmat un moment artistic susţinut de doi elevi ai Liceului de Muzică Sigismund Toduţa din Cluj-Napoca. Au fost decernate apoi diplome și premii din partea Ministerului Educației, tuturor elevilor care au obținut rezultate deosebite la această competiție. Premii speciale au fost oferite şi din partea Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj şi a Seminarului Teologic. La final ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a premiat din partea Mitropoliei Clujului performanța elevilor și dedicația profesorilor de Religie.


'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>