--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Aprilie 2017, nr. 4 (324), an XXVIII (serie nouă)
Agenda IPS Andrei Andreicuţ
--- pagina: 11-12

Martie 2017

de Arhid. Claudiu Ioan Grama
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

1 martie: La sediul Diviziei IV „Gemina”, participă la festivitatea trecerii în rezervă a domnului comandant, general Ioan Manci și preluarea funcției de către domnul general Virgil Ovidiu Pop. Rostește un cuvânt de binecuvântare.

În capela Facultății de Teologie, slujește Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite și rostește un cuvânt de învățătură. Hirotonește întru ierodiacon, pe monahul Luca Gheberta de la Mănăstirea Nicula.

2-4 martie: Se deplasează în Austria, pentru a participa la ședința anuală a Academiei Europene de Științe și Arte din Salzburg. În drum spre orașul natal al lui Mozart, vizitează biserica ortodoxă sârbă și cea ortodoxă maghiară din orașul Szeged (Ungaria). Este însoțit de PC Pr. Prof. Adrian Podaru, de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca.

5 martie: În Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, slujește Sfânta Liturghie și dă citire Pastoralei la Duminica Ortodoxiei a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Hirotonește întru preot, pe ierodiaconul Luca Gheberta de la Mănăstirea Nicula.

Slujește Vecernia, Pavecernița Mică și rostește o cateheză în Catedrala Mitropolitană.

Primește la reședință pe Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului.

6 martie: În capela de cimitir din Copăceni, protopopiatul Turda (paroh: Pr. Vasile Bucur), oficiază slujba de înmormântare a adormitei întru Domnul, Ileana, mama părintelui protopop Daniel Crișan. Rostește un cuvânt de mângâiere.

În satul natal, Oarța de Sus, județul Maramureș, oficiază slujba înmormântării adormitului întru Domnul, Cornel Tămășan. Rostește un cuvânt de mângâiere.

7 martie: La Mănăstirea Nicula, se întâlnește cu preoții participanți la cursurile de duhovnicie. Rostește un cuvânt de învățătură.

Împreună cu domnul Adrian Nicolae Petcu, consilier în cadrul C.N.S.A.S., face o vizită la Campusul Teologic „Nicolae Ivan”.

Face o vizită pe șantierul Centrului misionar-social „Sfântul Apostol Andrei” de pe Calea Turzii din Cluj-Napoca. Este însoțit de domnul Sorin Câlea, consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

În aula Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, asistă la conferința „Un referendum pentru România. Căsătoria între el și ea” a Organizației „AGAPE”. Rostește un cuvânt duhovnicesc.

8 martie: În Catedrala Mitropolitană, asistă la Pavecernița Mare și rostește un cuvânt de învățătură.

9 martie (Sfinții Patruzeci de Mucenici): În Catedrala Mitropolitană, săvârșește slujba Parastasului în memoria victimelor ce au pătimit în închisorile comuniste. Rostește un cuvânt duhovnicesc.

Face o vizită în parohiile Cojocna (paroh: Pr. Georgel Rednic) și Iuriu de Câmpie (paroh: Pr. Mircea Vasile Matei) din protopopiatul Cluj I și la Mănăstirea de la Soporu de Câmpie, protopopiatul Turda.

În aula Facultății de Teologie, asistă la conferința „Lupta icoanei cu sistemul. Miracolul iconic al Sfinților Ostași Militari”, susținută de maestrul Sorin Dumitrescu. Rostește un cuvânt de binecuvântare.

10 martie: Face o vizită pe șantierul Centrului misionar-social „Sfântul Apostol Andrei” de pe Calea Turzii.

În Catedrala Mitropolitană, asistă la Pavecernița Mare și rostește un cuvânt de învățătură.

11 martie: În Catedrala Mitropolitană asistă la Vecernie și slujește la Litie.

12 martie: În biserica din Tioltiur, protopopiatul Gherla (paroh: Pr. Octavian Vancea), săvârșește Sfânta Liturghie și rostește cuvântul de învățătură. Este însoțit de PC Pr. Vasile Nemeș, inspectorul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

În Catedrala Mitropolitană, slujește Vecernia, Pavecernița Mică și rostește o cateheză.

13 martie: La Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Țara Năsăudului, se întâlnește cu preoții participanți la cursurile de duhovnicie. Rostește un cuvânt de învățătură.

Face o vizită pe șantierul bisericii din Parva, protopopiatul Năsăud (paroh: Pr. Florin Nalaț).

La Căminul pentru vârstnici „Sfinții Zaharia și Elisabeta” din Maieru, protopopiatul Năsăud (coordonator: Pr. Dan Dorian Cismaș), slujește Taina Sfântului Maslu și rostește un cuvânt de învățătură. Împarte daruri beneficiarilor acestui așezământ.

14 martie: Primește la reședință pe Preacuviosul Ieromonah Rafail Noica.

În sala de festivități a Hotelului „Agape” din Cluj-Napoca, participă la festivitatea organizată cu prilejul Zilei Naționale a Ungariei.

15 martie: În Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul clujean Mărăști (parohi: Pr. Mihai Colț și Pr. Adrian Podaru), săvârșește Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite și rostește un cuvânt de învățătură. Este însoțit de PC Pr. Iustin Tira, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Primește la reședință pe Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului.

16 martie: Face o vizită în protopopiatul Dej. Vizitează Mănăstirea „Sfântul Ștefan cel Mare” de la Vad și parohiile Bogata de Jos (paroh: Pr. Cosmin Pompei Mocean) și Bogata de Sus (paroh: Pr. Ionuț Grigore Rodilă).

În localitatea Șomcuta Mare, județul Maramureș, o felicită pe doamna preoteasă Mariana Petruș, cu prilejul zilei de naștere.

17 martie: Face o vizită la spitalul de Oncologie din Cluj-Napoca.

În Biserica „Sfântul Nicolae” din Bistrița Bârgăului, protopopiatul Bistrița, săvârșește Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite și rostește un cuvânt de învățătură. Acordă părintelui paroh, Emil Timoce, distincția „Crucea Arhiepiscopală”. Conferă domnului Vasile Labă, primarul comunei, Ordinul „Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni”.

Vizitează Casa Memorială „Constantin Pavel”, fost director al Operei Române din Cluj-Napoca.

18 martie: La Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, îi binecuvintează pe elevii claselor V – XII, participanți la Olimpiada de Religie, faza județeană.

La Opera Română din Cluj-Napoca, asistă la Concertul de gală al Fundației „Mitropolitul Bartolomeu” susținut de Cvartetul Transilvan, cu un moment evocator realizat de către Cristian Hadjiculea, directorul Teatrului Național din Iași. Rostește un cuvânt duhovnicesc.

19 martie: În Biserica „Buna Vestire” din cartierul clujean Iris (parohi: Pr. Ambrozie Boca și Pr. Liviu Vidican Manci), săvârșește Sfânta Liturghie și rostește cuvântul de învățătură. Este însoțit de PC Pr. Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

În Catedrala Mitropolitană, slujește Vecernia, Pavecernița Mică și rostește o cateheză.

20 martie: Face o vizită pe șantierul Centrului de Tineret de la Câmpenești, protopopiatul Cluj I. Este însoțit de domnul Sorin Câlea, consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

21 martie: Face o vizită în protopopiatul Năsăud. La sediul protopopiatului se întâlnește cu domnul Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița. Vizitează parohiile Ilva Mică I (paroh: Pr. Ștefăniță Ionel Potra), Poiana Ilvei (paroh: Pr. Leon Pop), Măgura Ilvei (paroh: Pr. Mircea Prunduș), Ilva Mare (parohi: Pr. Cristian Daniel Lupșan și Pr. Dănilă Solovăstru) și Lunca Ilvei (paroh: Pr. Vasile Ciherean). Este însoțit de PC Pr. Cristian Baciu, consilierul bisericesc al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

22 martie: În capela Seminarului Teologic Ortodox, slujește Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite și rostește un cuvânt de învățătură.

În sala „Auditorium Maximum” a Casei Universitarilor, asistă la dezbaterea „Creștinismul și generația facebook” susținută de către Adrian Papahagi și Mihail Neamțu, organizată de Liga Studenților a Universității „Babeș Bolyai”. Rostește un cuvânt de binecuvântare.

În sala mare a Casei de Cultură a Studenților, asistă la piesa de teatru „Colivia Privighetorilor”, pusă în scenă de către membrii Asociației Studenților Creștini Ortodocși Cluj. Rostește un cuvânt duhovnicesc.

23 martie: În Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Bistrița (parohi: Pr. Liviu Șugar, Pr. Ioan Pintea și Pr. Ștefan Borodi), oficiază slujba înmormântării adormitului întru Domnul, Gavril Chiș. Rostește un cuvânt de mângâiere.

La Centrul Social „Sfinții Ioachim și Ana”din Cușma, protopopiatul Bistrița (coordonator: Pr. Marius Pintican), săvârșește slujba de sfințire a noii Troițe amplasate în curte și rostește un cuvânt de învățătură. Împarte daruri beneficiarilor acestui așezământ.

24 martie: În Parcul Central din Cluj-Napoca, participă la solemnitatea primirii Drapelului Unității de către Inspectoratul de Poliție al Județului Cluj. Săvârșește slujba de de sfințire a drapelului și rostește un cuvânt de binecuvântare.

Primește la reședință pe Preasfințiții Părinți Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Petroniu, Episcopul Sălajului, Ilarion Făgărașanul, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului și Emilian Lovișteanul, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

În Catedrala Mitropolitană, împreună cu ierarhii prezenți, asistă la Pavecernița Mare cu Litie.

În sala de ședințe a Centrului Eparhial, prezidează ședința Sinodului Mitropolitan.

25 martie (Buna Vestire): În Catedrala Mitropolitană, cu prilejul hramului Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu ierarhii invitați, slujește Sfânta Liturghie și rostește un cuvânt duhovnicesc. Conferă Preasfințitului Părinte Vincențiu, Preasfințitului Părinte Ilarion Făgărășanul și Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul „Engolpionul și Crucea Transilvană”. Acordă domnului Istvan Valentin Vakar, vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj, distincția „Crucea Transilvană”.

În Cripta Ierarhilor de la demisolul Catedralei Mitropolitane, în prezența ierarhilor participanți la sărbătoare, săvârșește slujba Parastasului.

Primește la reședință, oficialitățile prezente la Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană.

Participă la Marșul pentru Viață. În deschidere, rostește un cuvânt de binecuvântare.

În Catedrala Mitropolitană, asistă la Vecernie și slujește la Litie.

26 martie: În Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul clujean Grigorescu (parohi: Pr. Cristian Beldiman și Pr. Nicu Dumitrașcu), săvârșește Sfânta Liturghie și rostește cuvântul de învățătură. Asistă la concertul de pricesne susținut în biserică de către grupul de copii de la Clubul Vedetelor. Oficiază slujba de binecuvântare a lucrărilor de renovare a biroului parohial. Este însoțit de PC Pr. Cristian Baciu, consilierul Bisericesc al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

În Catedrala Mitropolitană, slujește Vecernia, Pavecernița Mică și rostește o cateheză. Hirotesește întru duhovnic pe PC Pr. Vasile Tiberiu Turi, de la parohia Sic, protopopiatul Gherla.

27 martie: Face o vizită pe șantierul Centrului misionar-social „Sfântul Apostol Andrei”. Este însoțit de domnul Sorin Câlea, consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Face o vizită la Mănăstirea „Sfânta Maria Magdalena” de la Oarța de Sus, județul Maramureș.

28 martie: În sala de ședințe a Centrului Eparhial, prezidează comisia de evaluare a candidaților participanți la examenul de capacitate preoțească.

29 martie: În biserica din Unirea, protopopiatul Bistrița (paroh: Pr. Ioan Mugurel Urian), oficiază slujba de înmormântare a adormitei întru Domnul, Dorina Oltean. Rostește un cuvânt de mângâiere. Este însoțit de PCuv. Arhim. Teofil Roman, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.

În Catedrala Mitropolitană, slujește Denia Canonului Mare și rostește un cuvânt de învățătură.

30 martie: În Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Bistrița (paroh: Pr. Arghir Vlașin), oficiază slujba înmormântării adormitului întru Domnul, George Marica, fost preot de slujire caritativă la Penitenciarul din Bistrița. Rostește un cuvânt de mângâiere. Este însoțit de PC Pr. Cristian Baciu, consilierul bisericesc al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

În sala „Nicolae Ivan” din incinta Centrului Eparhial, participă la întâlnirea festivă a Societății Femeilor Ortodoxe, filiala Cluj. Rostește un cuvânt de binecuvântare. Este însoțit de PC Pr. Florin Cătălin Ghiț, redactorul șef al ziarului eparhial „Renașterea”.

31 martie: În Aula Magna a Universității „Babeș Bolyai”, participă la deschiderea celei de-a X-a ediții (dedicată presei religioase) a Congresului Național de Istorie a Presei. Rostește un cuvânt de binecuvântare.

În Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Săcel, județul Maramureș, slujește Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite și rostește un cuvânt de învățătură. Săvârșește slujba de sfințire a unei copii a icoanei Maicii Domnului „Prodromița”, adusă de o delegație de la Schitul Prodromul din Sfântul Munte Athos. Acordă părintelui paroh, Dumitru Iuga, distincția „Crucea Arhiepiscopală”. Din partea Primăriei și a Consiliului Local al comunei Săcel, primește titlul de Cetățean de Onoare. Este însoțit de PC Pr. Ioan Buftea, protopopul Dejului.
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>