--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Aprilie 2017, nr. 4 (324), an XXVIII (serie nouă)
Filocalia - supliment
--- pagina: 13


Despre prigoana din închisorile comuniste pe înțelesul tinerilor
de Bogdan Dincă
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

Pe parcursul lunii martie, ASCOR Cluj-Napoca și comunitatea Bisericii Studenților au organizat o serie de evenimente dedicate Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română. Evenimentele au debutat cu desfășurarea unor întâlniri cu și pentru tineri, în cadrul cărora s-a discutat despre ceea ce a însemnat prigoana comunistă, dar mai ales despre importanța martiriului pătimitorilor din închisorile comuniste din România care au apărat cu multă jertfelnicie Ortodoxia.

La această prima întâlnire, Părintele Petru Buran, slujitor al lui Dumnezeu în Parohia „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Valea Fânațelor din apropierea Clujului și un prieten apropiat al Bisericii Studenților, le-a vorbit celor prezenți despre viaţa şi personalitatea Părintelui Daniil Sandu Tudor de la Rarău. De asemenea, invitatul a elucidat semnificația pentru ţara noastră a Mişcării Rugului Aprins pe care Părintele Daniil Sandu Tudor a iniţiat-o la Mănăstirea Antim din Bucureşti.

În continuarea serii, Bogdan Herţeg, unul dintre redactorii de seamă ai revistei ARTHOS a comunităţii Bisericii Studenţilor, a ţinut să evidenţieze care a fost tabloul social-politic, dar şi cel duhovnicesc din România înainte de instaurarea regimului comunist. Ceea ce a captat atenția ascultătorilor a fost relatarea lui Bogdan Herțeg despre întâlnirea deosebită pe care a avut-o personal cu doamna Aspazia Oţel Petrescu, una dintre femeile martire ale neamului nostru care a petrecut 14 ani în închisorile regimului distrugător de elite și de valori.

Oana Raluca Băilă, în calitate de vicepreşedinte ASCOR Cluj, dar şi în calitate de coordonator al unei echipe de teatru formate din membri ai Asociaţiei, a ţinut să evoce personalitatea domnului Dumitru Bordeianu. Mărturiile acestui multpătimitor au ajutat-o pe Oana Raluca Băilă să realizeze un scenariu temeinic și foarte bine gândit pentru piesa de teatru intitulată „Colivia Privighetorilor”. Spectacolul dat, pentru care s-a lucrat asiduu și cu responsabilitate multă, a fost jucat ulterior de către tinerii din ASCOR Cluj pe scena Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj Napoca. Evenimentul a fost unul extrem de emoționant, catalogat de amatori, dar și de cunoscători în domeniul teatral, drept unul profesionist și merituos.

Nu în ultimul rând, Alexandru Coman, absolvent al Facultăţilor de Teologie şi de Istorie, a prezentat cartea Jurnalul Fericirii, precum şi personalitatea Monahului Nicolae Steinhardt.

Tinerii au avut parte şi de o frumoasă prezentare de carte. Alexandru Popa a pus în valoarea cartea Întoarcerea la Hristos – document pentru o lume nouă scrisă de deţinutul politic Ioan Ianolide.

La acest prim eveniment au fost prezenți mai mulţi tineri decât s-au așteptat organizatorii. O pare dintre ei, interesați de subiect și dornici de a se pregăti din timp, vor participa la pelerinajul-tur al închisorilor comuniste din toată ţara, pe care ASCOR Cluj-Napoca îl va desfășura în primăvara-vara anului acesta.

La finalul discuţiilor, participanții s-au arătat interesați de asemenea evenimente. Astfel, s-au discutat câteva propuneri și s-au lansat idei noi pentru organizarea altor întâlniri care vor aborda tema referitoare la păstrarea credinţei de către martirii neamului românesc în timpul prigoanei comuniste.


'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>