--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Mai 2017, nr. 5 (325), an XXVIII (serie nouă)
Actualitate
--- pagina: 3

Noul protopop al Protopopiatului Cluj II

de Pr. Cristian Baciu

În prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, marţi 25 aprilie 2017, în Paraclisul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, a avut loc festivitatea de retragere din postul de protopop la Protopopiatul Cluj II a părintelui Gheorghe-Dragoş Braica şi totodată instalarea în acest post a părintelui Alexandru-Constantin Ciui. La eveniment au participat consilieri de la Centrul Eparhial, profesori din învăţământul teologic şi preoţii din cadrul Protopopiatului Cluj II.

Părintele Gheorghe-Dragoş Braica a îndeplinit misiunea de protopop în perioada 15 februarie 2009 - 1 mai 2017 şi va activa în continuare ca preot paroh la Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din cartierul Grigorescu, municipiul Cluj-Napoca, unde a construit împreună cu credincioşii săi biserica parohială. În cuvântarea festivă rostită de Părintele Mitropolit Andrei, Înaltpreasfinţa Sa a spus: „părintele Braica este un om de caracter, de echilibru şi bun simţ şi în toate împrejurările a ştiut să dea celui cu cinstea - cinste, celui cu vama - vamă, celui cu teama - teamă, după cum spune Sfântul Apostol Pavel, şi a mers pe linia înaintaşilor”. În semn de apreciere şi de cinstire pentru misiunea desfăşurată în slujba Bisericii, Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei i-a acordat părintelui Braica cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei noastre – Crucea Transilvană pentru clerici.

Părintele Alexandru-Constantin Ciui a absolvit Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca şi este licenţiat al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, specializarea Teologie Pastorală. În cadrul aceleiaşi facultăţi a absolvit şi Masteratul la specializarea Teologie Sistematică-Biblică. Are o vechime în preoţie de 10 ani şi gradul II profesional. Timp de 7 ani a fost preot la Parohia Nimigea de Sus, Protopopiatul Năsăud, iar de 3 ani este preot la Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Cluj-Napoca, unde a fost admis prin examen. Părintele Ciui s-a remarcat în această perioadă prin activitățile cu copiii și tinerii și prin rezultatele obținute în toate ascultările pe care le-a îndeplinit, pe lângă misiunea de la parohie: responsabil cu cateheza parohială în Proptopopiatul Năsăud, coordonatorul proiectelor catehetice „Hristos împărtăşit copiilor” şi „Alege şcoala!”, corespondent al postului de Radio Renaşterea.

În cadrul festivităţii de instalare s-a citit Decizia Chiriarhală de numire a părintelui Alexandru-Constantin Ciui în postul de protopop la Protopopiatul Cluj II, apoi Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a oficiat hirotesia părintelui Ciui întru protopop și i-a acordat distincția de iconom stavrofor.

Protopopiatul Cluj II are în componență cele 48 de parohii din municipiul Cluj-Napoca și pe cei 102 preoți care slujesc la aceste parohii și la unitățile militare, medicale și școlare din capitala Transilvaniei.

Având în vedere importanța municipiului Cluj-Napoca în plan social-economic, Protopopiatul Cluj II este unul dintre cele mai importante protopopiate ale Eparhiei, fiind nevoie în continuare ca preoții să se implice în activitățile pastorale, educaționale, culturale și social-filantropice.