--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Mai 2017, nr. 5 (325), an XXVIII (serie nouă)
Cronica
--- pagina: 10

Activităţi ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, aprilie 2017

de Dacian But-Căpuşan
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

Joi, 30 martie 2017, bătrânii de la Centrul de Servicii Sociale „Sfântul Gheorghe” din Parohia Românaşi, judeţul Sălaj, au fost vizitați de către un grup de studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”. Aceștia au susținut un concert de pricesne cu caracter pascal, aducând un strop de bucurie în inimile bătrânilor. Acțiunea social-misionară a fost coordonată de părintele Gabriel Gârdan, director executiv al Centrului și conferențiar la Facultatea de Teologie Ortodoxă.

*

Universitatea „Babeş-Bolyai”, în colaborare cu Asociaţia Română de Istorie a Presei (ARIP), Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla a organizat, în perioada 31 martie - 1 aprilie 2017, cel de-al X-lea Congres Naţional de Istorie a Presei, cu tema: Tradiţii ale presei religioase din România. Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, Preşedintele Senatului Universității „Babeș-Bolyai”, a susținut prelegera cu titlul: Presa religioasă din Transilvania sec. XIX-XX și receptarea Marii Uniri (cu accent major pe „Telegraful român”).

*

Facultatea de Teologie Ortodoxă a fost, împreună cu: Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, Seminarul Teologic Liceal Ortodox, Liga Studenților, Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi Gherla, Liga Tinerilor Dej şi Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi din România, filiala Cluj, coorganizatoare a Pelerinajulului tinerilor pe jos de la Icold la Mânăstirea Nicula, ediţia a VII-a, sâmbătă 1 aprilie 2017.

*

Marți, 4 aprilie 2017, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca a organizat în sala Auditorium Maximum a Universității „Babeș-Boyai” o seară culturală și duhovnicească în cadrul careia Pr. conf. univ. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu a susținut conferința: Tinerețea culturii - cultura tinereții. În deschidere, orchestra clujeană de tineret dirijată de tânărul Sergiu Stanciu a interpretat Simfonia I în Do Major de Ludwig van Beethoven. La eveniment a participat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, alături de profesorii și studenții Facultății de Teologie, precum și numeroși tineri și cetățeni clujeni.

*

În perioada 3-4 aprilie 2017, un grup format din șapte studenți (Loredana Lorinț, anul III, Artă Sacră; Marius Crişan, Darius Echim, Adrian Leș, Bogdan Negrea, Mihai Repede și Dorin Ioan Sălvan - anul III, Teologie Pastorală) ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, au participat la lucrările celei de-a IX-a ediţii a Simpozionului Naţional Studenţesc de la Mănăstirea Tismana, organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă a Univeristății din Craiova, cu binecuvântarea IPS Mitropolit Irineu al Olteniei. Studenţi de la cele mai importante facultăţi de teologie din întreaga ţară au susţinut referate în cadrul celor două secţiuni: „Sfintele icoane în Teologia și viața Bisericii” şi „Preoți ortodocși mărturisitori ai dreptei credințe în timpul regimului comunist”.

*

În cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, ediția a XVIII-a, la Cluj-Napoca, joi 6 aprilie 2017, au fost lansate,în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei și a altor oameni de cultură, două volume apărute sub egida Editurii Renașterea: Compasiunea Tatălui de Boris Bobrinskoy - doctor Honoris causa al Universității „Babeș-Bolyai” la propunerea Facultăţii noastre de Teologie (traducere de Lect. univ. dr. Nicolae Turcan) și O scurtă istorie a Bisericii Ortodoxe din Europa Ocidentală în secolul XX de Christine Chaillot (traducere de drd. Emil Mărginean), acestea au fost prezentate de Pr. conf. univ. dr. Ioan Bizău, Conf. univ. dr. Șerban Turcuș și Pr. lect. univ. dr. Sebastian Sonea.

Vineri, 7 aprilie 2017, a avut loc lansarea volumului Scara Cuvântului. Eseuri omiletice de Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, apărută la Editura clujeană Școala Ardeleană Au vorbit: scriitorul Constantin Cubleșan și Acad. Prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, Rectorul UBB.

*

Luni, 10 aprilie 2017, la Casa de Cultură a Studenţilor, sub egida Organizaţiei Creştine „Agape. Preţuim Familia”, Pr. Prof. univ. dr. Stelian Tofană, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a susţinut conferinţa: Procesul lui Iisus - din trecut și de zi susţinută. A avut loc și un microrecital: Cuvintele Patimilor al Mariei și Petronelei Taloș.

*

În cadrul Salonului Studenţesc de Artă Religioasă, ediţia a XXXV-a, organizat de Casa de Cultură a Studenţilor din Petroşani în perioada 13-23 aprilie 2017, studenţi şi masteranzi membri aiCentrului de Creație și Cercetare Continuă „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă, sub coordonarea Asist. univ. dr. Marius-Dan Ghenescu, au prezentat proiectul expoziţional: Noul timp. Vernisajul a avut loc joi 13 aprilie.

*

Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a fost gazda, etapei naţionale a olimpiadei de Religie pentru Seminariile și Liceele Teologice Ortodoxe, în perioada 18-22 aprilie 2017. Președintele comisiei a fost Pr. Prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul facultății. Olimpiada de religie s-a desfășurat cu binecuvântarea IPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, care a fost prezent în mijlocul elevilor atât la începutul competiției, cât și la premierea câștigătorilor.

*

Sâmbătă, 22 aprilie 2017, Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca a săvârșit slujba parastasului la mormântul marelui compozitor Gheorghe Dima din Cimitirul central al Clujului, la care au participat profesori și studenți ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” și ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

A devenit o tradiție, începută în timpul păstoririi Episcopului Nicolae Ivan și continuată astăzi cu binecuvântarea IPS Părinte Mitropolit Andrei, ca în preajma zilei de 23 aprilie, când îl sărbătorim pe Sf. Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, să se oficieze slujba parastasului în memoria celui care a slujit cu dăruire învățământul teologic și muzical din Cluj, compozitorul Gheorghe Dima.

*

Marți, 25 aprilie 2017, în cadrul Zilelor Credinței și Culturii, a XI-a ediție, organizate de Episcopia Caransebeșului a avut loc, la Oravița, simpozionul internațional: „Jertfă și mărturisire”, Pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană a susţinut comunicarea: Ce ne spune Biblia despre icoană ? De la apologie la mărturisire.

*

În perioada 26-28 aprilie 2017, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca s-au desfășurat lucrările conferinței internaționale: Sfântul și Marele Sinod - eveniment eshatologic sau normalitate canonică ?

Deschiderea lucrărilor s-a bucurat de prezența IPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și a d-lui Acad. Prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, Rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, care au rostit alocuțiuni.

La conferință au participat teologi și canoniști de prestigiu din țară și străinătate: Pr. prof. univ. dr. Viorel Ioniță (Geneva), Prof. univ. dr. Alexander Rentel (St. Vladimir Theological Seminary, New York), Pr. prof. univ. dr. Constantin Rus (Facultatea de Teologie Ortodoxă, Arad) Pr. conf. univ. dr. Irimie Marga (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu), Prof. univ. dr. Andrzej Kuzma (Varşovia), Conf. univ. dr. Rastko Jovic (Facultatea de Teologie Ortodoxă Belgrad), Arhim. lect. univ. Dr. Veniamin Goreanu (Facultatea de Teologie Ortodoxă din București) Pr. conf. univ.dr. Patriciu Vlaicu (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, organizatorul principal al conferinței), Protos. Nathanael Neacşu (Iaşi), Pr. lect. univ. dr. Cristian Sonea (Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca), Lect. univ. dr. Iulian-Mihai Constantinescu (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova), Dr. Ionuţ Mavrichi (Patriarhia Română), Asist. univ. drd. Răzvan Perşa, Pr. lect. univ. dr. Emilian Iustinian Roman (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași), Conf. univ. dr. Pantelis Kalaitzidis (Volos, Grecia), Prof. univ. dr. Jambul Alexei Kshutashvili (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Tibilisi, Georgia)

Ca moderator au fost cooptați profesorii Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca: Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu,Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă Pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie, Pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană Pr. prof. univ. dr. Alexandru Moraru, Pr. prof. univ. dr. Ioan Vasile Leb și Pr. conf. univ.dr. Patriciu Vlaicu.

Lucrările conferințe s-au desfășurat cu binecuvântarea IPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

*

Vineri, 28 aprilie 2017, Pr. prof. univ. dr. Viorel Ioniță (Geneva) a susținut Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca conferința cu titlul: Sfântul și Marele Sinod Panortodox și Studiul Teologiei în Europa.
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>