--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Mai 2017, nr. 5 (325), an XXVIII (serie nouă)
Agenda IPS Andrei Andreicuţ
--- pagina: 11-12

Aprilie 2017

de Arhid. Claudiu Ioan Grama
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

1 aprilie: În Catedrala Mitropolitană, îi binecuvintează pe tinerii participanți la pelerinajul spre Mănăstirea Nicula. Săvârșește o slujbă și rostește un cuvânt duhovnicesc.

La Școala Gimnazială de pe strada Horea din Cluj-Napoca, îi binecuvintează pe elevii participanți la faza județeană a concursului pe teme religioase „Hristos împărtășit copiilor”. Rostește un cuvânt duhovnicesc.

În biserica din cartierul clujean Someșeni (parohi: Pr. Ioan Roman, Pr. Ioan Avram și Pr. Nicolae Pop), rostește un cuvânt de învățătură cu prilejul primirii Tainei Sfântului Botez de către 33 de copii din comunitatea de rromi din parohie.

În Biserica „Sfinții Arhangheli” din Ocna Dej, oficiază Taina Sfântului Botez pentru Gabriel, fiul părintelui paroh, Ioan Adrian Sântiuan. Rostește un cuvânt de învățătură.

În Catedrala Mitropolitană asistă la Vecernie și slujește la Litie.

2 aprilie În Catedrala Mitropolitană, slujește Sfânta Liturghie și rostește cuvântul de învățătură. Hirotonește întru preot, pe arhidiaconul Sorin Neculai Marciuc, pe seama Parohiei „Sfântul Iustin Martirul și Filosoful”, din cartierul clujean Becaș.

În Catedrala Mitropolitană, slujește Vecernia, Pavecernița Mică și rostește o cateheză.

3 aprilie: În biserica Mănăstirii Nicula, oficiază slujba înmormântării pruncului nevinovat Andrei David, fiul părintelui Decebal Gorea, de la parohia Cetatea Fetei din Florești. Rostește un cuvânt de mângâiere. Este însoțit de PC Pr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie din Cluj-Napoca.

4 aprilie: Face o vizită în protopopiatul Bistrița. Vizitează șantierul de restaurare a Bisericii „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Bistrița (parohi: Prot. Alexandru Vidican, Pr. Nicolae Feier și Pr. Vasile Beni). Vizitează Parohia „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin” (paroh: Pr. Marius Cârcu), în vederea stabilirii locului pentru construirea noii biserici parohiale. În parohia Viișoara I (paroh: Pr. Iacob Marga) vizitează biserica și șantierul de construcție a casei parohiale.

În sala „Auditorium Maximum” a Casei Universitarilor, asistă la seara duhovnicească organizată de ASCOR Cluj. Rostește un cuvânt de binecuvântare.

5 aprilie: Face o vizită pe șantierul Centrului de Tineret de la Câmpenești și pe șantierul Centrului misionar-social „Sfântul Apostol Andrei”, de pe Calea Turzii din Cluj-Napoca. Este însoțit de domnul Sorin Câlea, consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

6 aprilie: În cadrul Târgului de Carte „Gaudeamus”, organizat în Piața Unirii din Cluj-Napoca, participă la momentul lansării volumelor „Compasiunea Tatălui” a lui Boris Bobrinskoy și „O istorie a Bisericii Ortodoxe din Europa Occidentală în secolul XX”, de Christine Chaillot, apărute la Editura „Renașterea” a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Rostește un cuvânt duhovnicesc.

În sala mică a Palatului Culturii din Câmpia Turzii, participă la o seară duhovnicească organizată de primărie, în colaborare cu protopopiatul Turda. Susține conferința „Cu Domnul Hristos pe Calea Crucii”.

7 aprilie: În vechea biserică al Parohiei Turda Fabrici, cu prilejul Zilei Internaționale a rromilor, săvârșește Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite și rostește cuvântul de învățătură. Este însoțit de domnul Cristian Moldovan, directorul Centrului de Pelerinaje „Renașterea”.

8 aprilie (Sâmbăta Sfântului Lazăr): Cu prilejul hramului, în biserica mănăstirii de la Cristorel (protopopiatul Cluj I), săvârșește Sfânta Liturghie și rostește cuvântul de învățătură. Este însoțit de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

În localitatea Bistrița, participă la cea de-a treia ediție a Pelerinajului de Florii. În fața Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” (parohi: Pr. Liviu Șugar, Pr. Ioan Pintea și Pr. Ștefan Borodi), săvârșește slujba de sfințire a apei și cea de binecuvântare a stâlpărilor. Conduce procesiunea pe străzile municipiului, iar în curtea Bisericii „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” (parohi: Prot. Alexandru Vidican, Pr. Nicolae Feier și Pr. Vasile Beni), săvârșește slujba Vecerniei și rostește un cuvânt de învățătură. Este însoțit de domnul Cristian Moldovan, directorul Centrului de Pelerinaje „Renașterea”.

9 aprilie (Intrarea Domnului în Ierusalim): Cu prilejul hramului, în Biserica „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Florești, protopopiatul Cluj I (paroh: Pr. Sebastian Rusu), săvârșește Sfânta Liturghie și rostește cuvântul de învățătură. Oficiază slujba de sfințire a unei Troițe amplasate în curtea bisericii.

În capela Seminarului Teologic din Cluj-Napoca, oficiază Taina Sfântului Botez pentru prunca Petra Teodora Paisia Nemeș. Rostește un cuvânt de învățătură.

În Catedrala Mitropolitană, slujește Denia din Sfânta și Marea Zi de Luni. Rostește o cateheză.

10 aprilie: Face o vizită în parohia Gilău III, protopopiatul Cluj I (paroh: Pr. Vasile Bandrabulă), în vederea stabilirii locului pentru construcția noii biserici.

Face o vizită pe șantierul Centrului misionar-social „Sfântul Apostol Andrei” de pe Calea Turzii. Este însoțit de domnul Sorin Câlea, consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

La Muzeul Etnografic al Transilvaniei, participă la cea de-a XIII-a ediție a Zilelor Artei Bizantine. Asistă la vernisajul Expoziției de artă „Bizanț după Bizanț în secolul XX” și la concertul de muzică bizantină. Rostește un cuvânt de binecuvântare.

În Biserica „Pogorârea Duhului Sfânt” din cartierul clujean Zorilor (parohi: Pr. Cornel Felecan și Pr. Călin Ficior), slujește Denia din Sfânta și Marea Zi de Marți. Rostește un cuvânt de învățătură.

11 aprilie: La Centrul Cultural „Dacia” din Bistrița, participă la festivitatea organizată cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la înființarea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. Rostește o alocuțiune.

În Biserica „Sfântul Prooroc Ilie” din Cluj-Napoca (parohi: Pr. Vasile Istrate și Pr. Sergiu Bălaj), slujește Denia din Sfânta și Marea Zi de Miercuri. Rostește un cuvânt de învățătură.

12 aprilie: În Biserica „Sfântul Arhidiacon Ștefan” din cartierul clujean Între Lacuri (parohi: Pr. Mircea Bugnariu și Pr. Cosmin Trif), slujește Denia din Sfânta și Marea Zi de Joi. Rostește un cuvânt de învățătură.

13 aprilie (Joia Mare): În Catedrala Mitropolitană, slujește Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia și rostește un cuvânt de învățătură. Împlinește tradiționalul ritual al spălării picioarelor.

În Catedrala Mitropolitană slujește Denia celor Douăsprezece Evanghelii.

14 aprilie (Vinerea Mare): Face o vizită la Centrul Social „Acoperământul Maicii Domnului” din Turda (coordonator: Pr. Vasile Știopei), pentru a oferi daruri beneficiarilor. În capela așezământului, rostește un cuvânt duhovnicesc. Este însoțit de domnul Liciniu Câmpean, consilierul misionar-social al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

În Catedrala Mitropolitană slujește Denia Prohodului Domnului și rostește un cuvânt de învățătură.

15 aprilie (Sâmbăta Mare): O vizitează pe distinsa doamnă preoteasă Maria Lupu din Turda.

Face o vizită la Mănăstirea „Sfânta Troiță” din Feleacu.

Îi vizitează pe beneficiarii Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca.

La Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, întâmpină Sfânta Lumină sosită de la Ierusalim. Este însoțit de PCuv. Arhim. Teofil Roman, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane.

Primește la reședință pe Altețele lor Regale, Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu.

16 aprilie (Sfintele Paști): În Catedrala Mitropolitană, slujește Sfânta Liturghie și dă citire Pastoralei trimisă clerului și credincioșilor din eparhie.

Primește la reședință oficialitățile prezente la Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană.

În Catedrala Mitropolitană săvârșește Slujba celei de-a doua Învieri și rostește o cateheză.

17 aprilie: În Biserica „Sfânta Treime” din Bistrița (parohi: Pr. Tudor Iacob Mudure și Pr. Marius Ioan Pintican), săvârșește Sfânta Liturghie și rostește cuvântul de învățătură. Acordă părintelui Ioan Suciu, fost paroh, distincția „Crucea Arhiepiscopală”. Conferă domnului Vasile Găurean, Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”.

Săvârșește Taina Sfântului Botez pentru prunca Maria Patricia, fiica părintelui paroh, Marius Ioan Pintican. Rostește un cuvânt de învățătură. Este însoțit de PC Arhid. Dan Grigore Văscu, directorul tehnic al postului de radio „Renașterea”.

18 aprilie: Săvârșește slujba de sfințire a Capelei „Sfântul Tămăduitor Pantelimon” din incinta Spitalului Orășenesc din Beclean. Pe scena din curtea spitalului, slujește Sfânta Liturghie și rostește cuvântul de învățătură. Hirotesește întru iconom, pe părintele slujitor, Pavel Rusu. Conferă domnului Nicolae Moldovan, primarul orașului, domnului Bogdan Tușa, directorul spitalului și doamnei Maria Timaru, fost director al spitalului, Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. Este însoțit de PC Arhid. Dan Grigore Văscu, directorul tehnic al postului de radio „Renașterea”.

19 aprilie: În biserica din Gledin, protopopiatul Bistrița (paroh: Pr. Ioan Titieni), săvârșește Sfânta Liturghie și rostește cuvântul de învățătură. Este însoțit de domnul Cristian Moldovan, directorul Centrului de Pelerinaje „Renașterea”.

În capela Facultății de Teologie din Cluj-Napoca, săvârșește slujba de Te-Deum și rostește un cuvânt de învățătură cu prilejul deschiderii Olimpiadei de Religie pentru Seminariile Teologice din țară.

În aula mare a Facultății de Teologie din Cluj-Napoca, participă la festivitatea de deschidere a Olimpiadei de Religie pentru Seminariile Teologice din țară. Rostește un cuvânt de binecuvântare.

20 aprilie: În biserica din Dăbâca, protopopiatul Gherla, oficiază Taina Sfântului Botez pentru prunca Haris, fiica părintelui paroh, Bogdan Frăsinel. Rostește un cuvânt de învățătură.

În Catedrala „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Turda (parohi: Pr. Gheorghe Gotea și Pr. Grigore Marchiș), săvârșește slujba de Te-Deum și rostește un cuvânt de învățătură cu prilejul înainte prăznuirii ocrotitorului orașului (Sfântul Mare Mucenic Gheorghe). Este însoțit de PC Pr. Ioan Buftea, protopopul Dejului.

21 aprilie (Izvorul Tămăduirii): Cu prilejul hramului, în biserica mănăstirii de la Salva, protopopiatul Năsăud, săvârșește Sfânta Liturghie și rostește cuvântul de învățătură. Este însoțit de PCuv. Arhim. Teofil Roman, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.

Primește la reședință pe membrii comisiei centrale de la Olimpiada de Religie pentru Seminariile Teologice, ce a avut loc la Cluj-Napoca.

22 aprilie: La Facultatea de Teologie, participă la festivitatea de premiere a laureaților de la Olimpiada de Religie pentru Seminariile Teologice. Rostește un cuvânt de binecuvântare.

În Biserica „Sfinții Ioachim și Ana” din cartierul clujean Bulgaria, oficiază Taina Sfântului Botez pentru prunca Miriam, fiica părintelui paroh, Mihai Racolța. Rostește un cuvânt de învățătură.

În biserica din satul natal, Oarța de Sus, județul Maramureș, săvârșește slujba Vecerniei și rostește un cuvânt de învățătură.

La Căminul Cultural din localitatea Bicaz, județul Maramureș, asistă la concertul de muzică folk, organizat de Mănăstirea „Sfânta Maria Magdalena” de la Oarța de Sus. Rostește un cuvânt de binecuvântare. Este însoțit de PC Pr. Ioan Buftea, protopopul Dejului.

23 aprilie (Duminica Tomii): Cu prilejul hramului, pe altarul de vară din curtea bisericii din Oarța de Sus, slujește Sfânta Liturghie și rostește cuvântul de învățătură. Conferă domnului Alexandru Tămășan, fiu al satului, distincția „Crucea Transilvană”.

Face o vizită la Mănăstirea „Sfânta Maria Magdalena” de la Oarța de Sus. Este însoțit de PC Pr. Ioan Buftea, protopopul Dejului.

24 aprilie (Sfânta Elisabeta): Cu prilejul hramului, pe o scenă special amenajată în curtea mănăstirii din cartierul clujean Becaș, slujește Sfânta Liturghie și rostește cuvântul de învățătură.

25 aprilie: În capela Seminarului Teologic din Cluj-Napoca, participă la momentul festiv al retragerii din funcția de protopop al Protopopiatului Cluj II a PC Pr. Gheorghe Dragoș Braica și numirea în funcție a PC Pr. Alexandru Constantin Ciui. Asistă la slujba de Te-Deum și rostește un cuvânt duhovnicesc. Acordă părintelui Gheorghe Dragoș Braica, distincția „Crucea Transilvană”. Hirotesește întru protoiereu și întru iconom stavrofor, pe părintele Alexandru Constantin Ciui. Este însoțit de PC Pr. Cristian Baciu, consilierul bisericesc al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

În biserica din cartierul Valea Codorului a municipiului Dej (paroh: Pr. George Adrian Horj), oficiază slujba de înmormântare a adormitului întru Domnul, preot Vasile Revnic, fost paroh. Rostește un cuvânt de mângâiere.

În Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Dej (paroh: Pr. Silviu Pop), săvârșește slujba de sfințire a celor două noi clopote achiziționate și cea de sfințire a locului pentru construirea casei parohiale. Rostește un cuvânt de învățătură.

Face o vizită pe șantierul Centrului misionar-social „Sfântul Apostol Andrei” de pe Calea Turzii din Cluj-Napoca.

26 aprilie: La Facultatea de Teologie, participă la deschiderea lucrărilor Simpozionului „Sfântul și Marele Sinod – eveniment eshatologic sau normalitate canonică?” Rostește un cuvânt de binecuvântare.

27 aprilie: În capela din incinta Penitenciarului din Gherla, săvârșește Sfânta Liturghie și rostește un cuvânt de învățătură cu prilejul pensionării părintelui slujitor, Petru Drăgan.

Oficiază slujba de binecuvântare a unei săli multifuncționale și cea de sfințire a unei Troițe din incinta Penitenciarului Gherla.

Face o vizită în suburbia Hărcana a orașului Turda, filie a parohiei Triteni Colonie (paroh: Pr. Mihail Crișan), în vederea demarării lucrărilor de construcție a unei biserici pentru locuitorii din zonă.

Face o vizită la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca. Este însoțit de domnul Vasile Fluieraș de la Centrul Eparhial.

28 aprilie: Cu prilejul Zilei Veteranilor, la Monumentul „Glorie Ostașului Român” din spatele Catedralei Mitropolitane, săvârșește o slujbă de Te-Deum și rostește un cuvânt de binecuvântare. Asistă la ceremonialul militar organizat cu acest prilej.

La Facultatea de Teologie, participă la festivitatea de încheiere a Simpozionului „Sfântul și Marele Sinod – eveniment eshatologic sau normalitate canonică?” Rostește un cuvânt duhovnicesc.

Face o vizită pe șantierul Centrului misionar-social „Sfântul Apostol Andrei” de pe Calea Turzii.

În Biserica Reformată de pe strada M. Kogălniceanu din Cluj-Napoca, asistă la recitalul de lieduri compuse de Gustav Mahler, organizat de Opera Română din Cluj-Napoca.

29 aprilie: În Biserica „Buna Vestire” din cartierul clujean Iris (parohi: Pr. Ambrozie Boca și Pr. Liviu Vidican Manci), oficiază Taina Sfântului Botez pentru pruncii Zian și Mario Trif. Rostește un cuvânt de învățătură.

În Catedrala Mare din Târgu-Mureș, oficiază Taina Sfântului Botez pentru pruncul Mervin Andrei Buzgău. Rostește un cuvânt de învățătură.

30 aprilie: În biserica din Cetan, protopopiatul Dej, săvârșește Sfânta Liturghie și rostește cuvântul de învățătură. Hirotesește întru iconom, pe părintele paroh Bogdan Mircea Oprea. Acordă domnului Gheorghe Diaconescu, Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”.

Oficiază slujba de binecuvântare a noii case parohiale.

În Catedrala Mitropolitană, slujește Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului și rostește o cateheză.


'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>