--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Iunie 2017, nr. 6 (326), an XXVIII (serie nouă)
Eveniment
--- pagina: 2

Bistrița a găzduit cel de-al XVI-lea Seminar Internațional de Medicină și Teologie

de Camelia Strungari
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

Sub auspiciile Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului, Facultății de Teologie Ortodoxă - UBB Cluj-Napoca, Spitalului Județean de Urgență Bistriţa, Asociației Medicale Române, filiala Bistrița-Năsăud, Societății Române de Bioetică, Societății Române de Pediatrie, în zilele de 8-9 mai 2017, a fost organizat la Bistrița cel de-al XVI-lea Seminar Internațional de Medicină și Teologie, cu tema „Resacralizarea relației medic-pacient”.

În deschiderea evenimentului, Prof. Dr. Mircea Gelu Buta, Directorul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, a adresat celor prezenți un cuvânt de bun venit: „Îngăduiți-mi să vă mulțumesc tuturor pentru că ați binevoit să fiți zilele acestea, împreună cu noi, la a XVI-a ediție a Seminarului de Medicină și Teologie de la Bistrița. Discuțiile din jurul bolii și a morții continuă, pentru că, inevitabil, boala este legată de condiţia umană, iar cruzimea ei este generatoare de suferinţă fizică şi psihică. Odată instalată, boala reuşeşte să zdruncine fiinţa umană, determinând-o să-şi pună întrebări despre fundamentele existenţei sale. Pe de altă parte, ştiinţa şi tehnologia au impregnat excesiv spaţiul de organizare a serviciilor de sănătate, împingându-l pe omul bolnav, puţin câte puţin, spre marginea propriei sale existenţe. În aceste condiţii, relaţia medic-pacient va trebui să capete dimensiuni noi, în care este necesar a se da ştiinţei un sens uman, iar existenţei şi creaţiei omului un sens divin. Medicina contemporană este astfel nevoită să redescopere forța încântătoare a cuvântului, pentru a resacraliza relația dintre medic și omul aflat în suferință. Etica acestui dialog nu înseamnă nicidecum întreruperea unei relații de prietenie sau empatie, ci apariția unei alianțe terapeutice prin care cuvintele își pot aduce aportul în procesul vindecării. Despre aceste lucruri am intenționat să discutăm în cele două zile petrecute împreună la Bistrița. Vă urez un bun venit și doresc să vă simțiți bine în continuare!”.

În prima zi a manifesării, au fost dezbătute următoarele teme: „Prelevarea și transplantul de organ” - moderatori: Pavel Chirilă, Gheorghe Borcean, Dan Perju Dumbravă; „Comunicarea în medicină” - moderatori: Beatrice Gabriela Ioan, Nicolae Miu, Gabriel Gârdan; „Mărturisirea creștină în practica medicală” - moderatori partea I: Ioan Gherghina, Ioan-Vasile Leb, Silviu Morar; moderatori partea a II-a: Carmen Corina Radu, Ștefan Iloaie, Ioan C. Teșu; „Consilierea duhovnicească, în dialog cu psihologia” - moderatori: Adrian Opre, Ovidiu Gavrilovici, Teofil Tia, Sebastian Moldovan; „Identitate și național în arta şi iconografia românească (Secțiunea de Artă Sacră)” - moderatori partea I: Marcel Muntean, Marcel Lupșe, Constantin Măruțoiu; moderatori partea a II-a: Marcel Muntean,Marius Dan Ghenescu, Claudia-Cosmina Trif.

Pe parcursul evenimentului, au fost vernisate două expoziții de pictură, una semnată de Dr. Petru Damir - „Grădinile Agapiei”, iar cealaltă, de icoane pe sticlă, aparținând studenților Secției de Artă Sacră de la Facultatea de Teologie Ortodoxă - UBB Cluj-Napoca.

Cea de-a doua zi a evenimentului a debutat cu „Te Deum-ul”, oficiat de ÎPS Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, care împreună cu protopopii Alexandru Vidican (Bistrița), Ioan Dâmbu (Năsăud), Doru Zinveliu (Beclean), Ioan Buftea (Dej) și preoții prezenți, au închinat cuvinte de rugă și mulțumire către Dumnezeu.

În cuvântul de învățătură, ÎPS Andrei le-a reamintit celor prezenți faptul că „pentru a ajunge să realizăm resacralizarea relației dintre medic și pacient, trebuie să pornim de la două premise: prima că există Dumnezeu, și a doua premisă este că Dumnezeu l-a făcut pe om trup și suflet, și atunci aceste două premise le îmbrățișează și medicul de astăzi, ca și cel din veacurile trecute, ceea ce între el și bolnav se va resacraliza...

Eu cred că relațiile dintre noi se vor spiritualiza în măsura în care vom vedea în celălalt pe Domnul Hristos așteptând să fie iubit de către noi. Și nu o spun eu, ci o spune El, în Evanghelia după Matei, unde este vorba de dreapta judecată, iar noi credem că va fi o dreaptă judecată și credem că Domnul Iisus Hristos va reveni. Acolo, Domnul Iisus Hristos le spune celor buni, celor de-a dreapta: «Flămând am fost și Mi-ați dat să mănânc; însetat am fost și Mi-ați dat să beau; gol am fost și M-ați îmbrăcat; străin am fost și M-ați primit; bolnav am fost și M-ați cercetat; în temniță am fost și ați venit la Mine» (Matei 25, 35-36). Acestea sunt cele șapte fapte ale milei creștine, pe care cel ce reușește să-L vadă în semenul său pe Hristos le pune în aplicare și atunci se spiritualizează relațiile dintre oameni...”.

În continuare, au conferențiat: Acad. Felix Unger - Președintele Academiei Europene de Științe și Arte din Salzburg, Austria, pe tema „Sciences and Theology”; Prof. Univ. Vasile Sebastian Dâncu de la Universitatea din București, despre „Savanți și vraci - Reprezentări sociale ale medicului, sănătății și bolii”; Prof. Dr. Vasile Astărăstoae de la UMF „Gr. T. Popa” Iași, despre „Mitic și mistic în medicină”; Prof. Domnița Ștefănescu din București, despre „Literatura suferinței (transfigurarea suferinței în literatura scriitorilor întemnițați din motive politice în timpul comunismului)”; criticul și istoricul literar Alex. Ștefănescu, despre „Sentimentul metafizic în literatura română”; Pr. Prof. Benedict Vesa de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, despre „Dimensiunea maternă a paternității spirituale și aplicarea ei în relația medic-pacient”. În final, Corala „Armonia” din Arhiepiscopia Tomisului a încântat auditoriul cu un concert de muzică psaltică.

Iată cuvântul de încheiere al Arhiepiscopului și Mitropolitului Andrei: „Dăm slavă lui Dumnezeu pentru ceea ce s-a întâmplat astăzi aici, ne bucurăm că am putut asculta cuvinte frumoase și încă o dată îl felicităm pe organizatorul nostru. Nu știu cum l-am putea felicita, dar pentru că știu că maestrul Dâncu a dat citate frumoase din literatură, mă folosesc și eu de o strofă din Arghezi, care cuprinde în ea efortul pe care un om de suflet îl face în a organiza un lucru frumos. Ea se referă oarecum la ctitorii de biserici, dar și la ctitorii de suflete. Zice așa Arghezi: «Altarul ca să fie și pietrele să ție / Cer inima și viața zidite-n temelie». Așa că, domnule Profesor Mircea Gelu Buta, vă mulțumim pentru ceea ce ați organizat. Le mulțumim și celorlalți care ne-au încântat sufletul, și domnului președinte al Academiei din Salzburg, Felix Unger, și domnului Vicepremier Vasile Sebastian Dâncu, și domnului Alex. Ștefănescu, și soției sale, Domnița Ștefănescu, care ne-a atenționat că nu-i putem uita pe martirii din închisorile noastre, și secretarului nostru, părintelui Benedict Vesa, și dumneavoastră, tuturor, inclusiv domnului lector care ne-a provocat să ne gândim serios dacă suntem suficient de creștini. Botezați suntem, credem în adevărurile pe care ni le-a lăsat Domnul nostru Iisus Hristos, încercăm să fim și buni, nu știu cât reușim. Hristos a Înviat!”.


'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>