--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Iunie 2017, nr. 6 (326), an XXVIII (serie nouă)
Cronica
--- pagina: 10

Activităţi ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, mai 2017

de Dacian But-Căpuşan
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

În dimineața zilei de 2 mai 2017, după o scurtă, dar grea suferinţă a fost chemată la Domnul, la vârsta de doar 33 de ani, lect. univ. dr. Paula Bud.

Trupul neînsuflețit a fost depus în Capela Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae. Marți 2 mai şi miercuri 3 mai 2017, la ceas de seară a fost săvârşită slujba Panihidei.

Joi, 4 mai 2017 a fost săvârşită Sfânta Liturghie de către un sobor de preoţi profesori. În aceeași zi, la Mânăstirea cu hramul Acoperpământul Maicii Domnului din Florești a fost săvârşită slujba înmormântării de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, şi un sobor de peste 50 de preoţi. Cuvinte de învăţătură şi rămas bun au fost rostite de către IPS Andrei şi de către Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, Preşedintele Senatului Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Răspunsurile la toate aceste slujbe au fost date de către studenţii facultăţii.

Tânăra membră a corpului didactic a fost condusă pe ultimul drum de către familie, cadrele didactice ale facultăţii, preoți și studenți pe care i-a îndrumat.

*

În perioada 30 aprilie - 4 mai 2017, Pr. lect. univ. dr. Cristian Sonea, prodecanul facultății a participat la o consultare teologică organizată de Comisia pentru Misiune și Evanghelizare a Consiliului Ecumenic al Bisericilor în Rosario (Argentina).

*

În perioada 3-6 mai 2017, la Iași a avut loc a cincea ediție a Simpozionului Internațional Dumitru Stăniloae, cu tema Martiriu și Memorie din România comunistă, organizat de Sectorul Învățământ al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei împreună cu Facultatea de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae și Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Conf. univ. dr. Radu Preda a susținut comunicarea: Biserica în comunism. Adaptare, Rezistență, Sfințenie și a moderat dezbaterea publică cu titlul: Comunismul în memoria Bisericii, desfășurată în timpul simpozionului.

*

În data de 4 mai 2017 au avut loc, în cadrul Școlii Doctorale de Teologie Ortodoxă „Isidor Todoran”, susţinerea publică a două teze de abilitare:

- Logositatea creației a Pr. prof. univ. dr. Dumitru Megheșan de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Vasile Coman”, Universitatea din Oradea. Din comisia de abilitare au făcut parte: Pr. prof. univ. dr. Ștefan Buchiu (Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, Universitatea din Bucureşti), Pr. prof. univ. dr. Cristinel Ioja (Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea”, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad) şi Pr. prof. univ. dr. Valer Bel (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca).

- Teologia morală ca viață în Hristos. Viața duhovniceascăca viațăliturgică(eclezială)într-o lume postmodernă a Pr. conf. univ. dr. Vasile Vlad (Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea”, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad) Din comisia de abilitare au făcut parte: Pr. prof. univ. dr. Ioan Cristinel Teșu (Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Pr. prof. univ. dr. Cristinel Ioja (Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea”, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad) şi Pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca).

*

În perioada 5-16 mai 2017, Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica“ a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de către Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul facultății, a efectuat un turneu în Italia, susținând o serie de concerte în: Udine, Bassano del Grappa etc.

*

Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului şi Clujului, Facultatea de Teologie Ortodoxă, UBB Cluj-Napoca, Asociaţia Medicală Română - Filiala Bistrița, Societatea Română de Bioetică, Societatea Română de Pediatrie şi Consiliul Județean Bistrița-Năsăud prin Biblioteca Județeană „George Coșbuc”, Centrul Județean pentru Cultură, Spitalul Județean de Urgență Bistrița, Asociația „Alexandru Vaida-Voevod” şi Colegiul Consilierilor Juridici Bistrița-Năsăud au organizat al XVI-lea Seminar de Medicină si Teologie „Resacralizarea relației medic-pacient” care a avut loc la Bistriţa, în perioada 8-9 mai 2017.

Participanţi au fost teologi, medici, psihologi şi specialişti din ţară şi străinătate. Facultatea noastră a fost reprezentată de Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, Pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie, Pr. prof. univ. dr. Ioan Vasile Leb, Prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, Prof. univ. dr. Constantin Măruțoiu, Arhim. Conf. univ. dr. Teofil Tia, Pr. conf. univ. dr. Gabriel Gârdan, Conf. univ. dr. Marcel Muntean, Conf. univ. dr. Marin Cotețiu, Pr. lect. univ. dr. Cristian Sonea, Lect. univ. dr. Ana Baciu, Lect. univ. dr. Claudia Trif, Lect. univ. dr. Alin-Răzvan Trifa, Protos. asist. univ. dr. Benedict Vesa, Asist. univ. dr. Marius Dan Ghenescu și Asist. univ. dr. Victoria Grădinar.

Lucrările s-au desfăşurat pe mai multe secţiuni: 1. Prelevarea și transplantul de organ 2. Comunicarea în medicină 3. Consilierea duhovnicească în dialog cu psihologia 4. Mărturisirea creștină în practica medicală 5. Artă Sacră: Identitate şi naţional în arta şi iconografia românească

Marţi, zi în care a fost prezent IPS Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, a debutat cu o slujbă de Te Deum.

În aceeaşi zi a avut loc şi o conferinţă susţinută de Prof. univ. dr. Felix Unger (preşedintele Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte din Salzburg, doctor Honoris causa al Univesității Babeș-Bolyai, la propunerea Facultății de Teologie Ortodoxă), cu tema: Sciences and Theology.

Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului a susținut un microconcert.

În cadrul Seminarului a fost lansat volumul Medicii şi Biserica, al ediţiei a XV-a a Seminarului, ţinută în anul 2016, cu tema: Tendințe și politici demografice ale României într-o Europă unită, apărut recent la Editura Renaşterea.

Cu această ocazie a fost organizată şi expoziţia Identitate și național în arta și iconografia românească (icoane pe sticlă realizate de studenţii şi masteranzii Facultăţii noastre, specializarea Artă sacră), membri ai Cercului de pictură Dionisie din Furna, coordonaţi de Conf. univ. dr. Marcel Muntean.

*

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad a organizat în zilele de 8 şi 9 mai 2017, Simpozionul Național Studențesc intitulat: Teologia icoanei în contextul mediatic actual. Modele de teologi ortodocși români din a doua jumătate a sec. XX. Au participat cu referate şi reprezentanţi ai facultăţii noastre. ,,Decriptarea limbajului iconografiei sfinților martiri" (Loredana Lorinț - Artă Sacră), ,,Icoana, veșnicia comunicării dintre Dumnezeu și om" (Bogdan Negrea - Teologie Pastorală), ,,Al vostru smerit rugător către Domnul - Fr. Dr. Vasile Vasilachi" (Mihai Repede - Teologie Pastorală) și ,,Traian Dorz - etos poetic și mărturisitor în perioada comunistă" (Adrian Leş -Teologie Pastorală).

*

În perioada 10-11 mai 2017, s-au desfășurat la Târgoviște (la Facultatea de Teologie Ortodoxă și Științele Educației a Universității Târgoviște) lucrările Colegiului Decanilor Facultăților de Teologie Ortodoxă din România.

Delegatul P. F. Sale la această întrunire a fost P. S. Episcop Vicar Patriarhal Varlaam Ploieşteanul care a transmis mesajul de salut și binecuvântare al P. F. DANIEL.

Pe Ordinea de zi s-au aflat probleme de importanță majoră pentru buna desfășurare a învățământului teologic din România.

Facultatea noastră a fost reprezentată de Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, Preşedintele Senatului Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, și Pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie, directorul Departamentului de Teologie Ortodoxă.

*

Joi, 11 mai 2017, în Aula Episcop Nicolae Ivan a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca s-a desfășurat, cu participarea ÎPS Sale Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, precedată de un Te-Deum, săvârşit în paraclisul insitituţiei, cu hramul „Sf. Nicolae”, conferința preoțească de primăvară 2017, la care au luat parte clericii din Protoieriile Cluj I și Cluj II. Pr. conf. univ. dr. Ioan Bizău a susținut comunicarea: Slujirea iconarului creștin.

*

Joi, 11 mai 2017, în organizarea Centrului de Studii Ecumenice și Interreligioase și a Facultăţilor de Teologie Ortodoxă, Romano-catolică, Greco-catolică și Reformată ale UBB a avut loc conferința Prof. univ. dr. Peter de May de la Facultatea de Teologie și Științe Religioase, director al Centrului de Studii Ecumenice - Universitatea Catolică din Leuven (Belgia), cu tema: Către o viziune comună asupra Bisericii.

*

Luni, 15 mai 2015, la Casa de Cultură a Studenţilor, sub egida Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi a Organizaţiei Creştine „Agape. Preţuim Familia”, a avut loc conferinţa: Ce mai spune Biblia omului de azi? susţinută de Pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană. Evenimentul a fost întregit de un moment artistic - o scenetă de teatru de o intensitate emoțională și de un dramatism cu totul aparte, legată de destinul vieții unui tânăr. Sceneta a fost interpretată de actori de la Teatrul Național din Mediaș.

*

În perioada 15-16 mai 2017, la Centrul de Conferințe și Studii Patristice Sfântul Voievod Ștefan cel Mare de la Mânăstirea Nicula a avut loc ediția a II-a a Simpozionului Societății Bibliștilor Ortodocși Români, cu tema: Repere hermeneutice ortodoxe în studiile biblice.

*

În zilele de 16 și 17 mai 2017, în cadrul Programului „Şcoala altfel”, „Să ştii mai multe, să fii mai bun!”care se desfășoară în învățământul preuniversitar, Facultatea de Teologie Ortodoxă a organizat următoarele activități: workshop pictură de icoană, incursiune în lumea cărţilor (la Biblioteca Facultăţii) și Să cântăm împreună - worksop de muzică bisericească.

*

Miercuri, 17 mai 2017 în Aula Episcop Nicolae Ivan a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca a avut loc lansarea cărții Biblia și metalurgia – un capitol de arheologie biblică. Aceasta a fost prezentată de autor, profesorul și cercetătorul Miosa Ștrul de la Universitatea Ben Gurion din Beerșeba (Israel), cuvântul introductiv a fost rostit de către Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, Preşedintele Senatului Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

*

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca a organizat în perioada 18-19 mai 2017 o sesiune de comunicări științifice la nivel licență, master și doctorat, cu tema: Mărturisirea credinței prin cuvânt și artă în Biserica Ortodoxă Română în perioada comunistă. Manifestarea se încadrează în seria de evenimente organizate cu prilejul proclamării de către Sfântul Sinod al Bisericii noastre a lui 2017 ca „Anul omagial al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului” în Patriarhia Română. Au susținut referate aproape 60 de studenți, masteranzi, doctoranzi de la Facultățile de Teologie Ortodoxă din: Cluj-Napoca, București, Iași, Alba Iulia, Oradea, Craiova și Târgoviște.

*

Muzeul Mitropoliei Clujului a organizat în data de 20 mai 2017, sub genericul: Icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului din Ilișua și Strâmba în cadrul programului național Noaptea muzeelor, ediția a XIII-a, un workshop cu tema: Icoana pe lemn - creație și restaurare, în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, specializarea Artă sacră.

*

În perioada 22-23 mai 2017 a avut loc, în organizarea Facultății de Teologie Ortodoxă „Sf. Andrei Șaguna” a Universității „Lucian Blaga” și a Centrului de Cercetare Ecumenică din Sibiu, Conferința națională: Reformă și Ortodoxie.

Din partea facultății noastre au fost prezenți cu referate: Pr. lect. univ. dr. Cristian Sonea (prodecan): Missio Dei și misiologia ortodoxă și Pr. prof. univ. dr. Ioan-Vasile Leb: Leibniz și Ortodoxia, o întâlnire interesantă.

*

Liga Studenților din Cluj-Napoca a organizat miercuri, 24 mai 2017, la Casa de Cultură a Studenților, conferința: Prizonierii libertăților promise, la care au fost invitați: Teodor Baconschi și Conf. univ. dr. Radu Preda. La eveniment a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte și Mitropolit Andrei al Clujului.

*

Miercuri, 24 mai și vineri 26 mai 2017, Prof. univ. dr. Joel Molinario de la Institutul Catolic din Paris a susținut, pentru studenții anilor III și IV cursul: Catéchisme et catéchèse catholique: entre modernité et post-modernité.

*

În data de 25 mai 2017 la Galaţi s-a desfăşurat, în prezenţa IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Conferinţa intitulată: Societatea de azi – o lume fără familie? Vină şi responsabilitate, susţinută de către Pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană.

*

Marți, 30 mai 2017, Prof. univ. dr. Paolo Odorico, director al Centre d’études en sciences sociales du religieux - L'École des hautes études en sciences sociales - Paris, a susținut conferința cu tema: Le temps de l'Empire.


'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>