--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Iulie 2017, nr. 7 (327), an XXVIII (serie nouă)
Agenda IPS Andrei Andreicuţ
--- pagina: 11-12



de Arhid. Claudiu Ioan Grama
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

1 iunie: Săvârșește slujba de binecuvântare a spațiului de slujire liturgică a noii parohii clujene „Sfântul Iustin Martirul și Filozoful” din cartierul Becaș. Slujește Sfânta Liturghie și rostește cuvântul de învățătură. Hirotesește întru iconom stavrofor, pe părintele paroh, Sorin Neculai Marciuc. Acordă domnului Marian Cornel, distincția „Crucea Transilvană”. Conferă domnului Raul Pușcaș și domnului Marius Lucian Nicora, Ordinul „Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni”.

Săvârșește slujba Punerii Pietrei de Temelie pentru noua biserică a parohiei clujene „Sfântul Iustin Martirul și Filosoful” (paroh: Pr. Sorin Neculai Marciuc). Rostește un cuvânt de învățătură. Este însoțit de PCuv. Protos. Benedict Vesa, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

La Muzeul Mitropoliei, de la demisolul catedralei, asistă la programul organizat cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului. Rostește un cuvânt de binecuvântare.

2 iunie: În sala de festivități a Hotelului „Târnavele” din Blaj, participă la festivitatea organizată cu prilejul împlinirii a 80 ani de către doamna profesoară Silvia Pop, președinta filialei locale a Asociației ASTRA. Rostește un cuvânt duhovnicesc.

Vizitează Biserica „Sfânta Maria” din Blaj (paroh: Pr. Vasile Benchea).

În Catedrala Mitropolitană, slujește Vecernia, Acatistul Bunei Vestiri și rostește un cuvânt de învățătură.

3 iunie: Săvârșește slujba de resfințire a bisericii din filia Tăușeni, a parohiei Coasta, protopopiatul Cluj I. Slujește Sfânta Liturghie și rostește cuvântul de învățătură. Hirotonește întru diacon, pe tânărul Ciprian Valentin Nicoară. Hirotesește întru iconom, pe părintele paroh, Dragoș Constantin Ane.

În biserica din Galații Bistriței, protopopiatul Bistrița, oficiază Taina Sfântului Botez pentru pruncul Andrei Nectarie, fiul părintelui paroh, Marian Alin Bulbuc. Rostește un cuvânt de învățătură.

4 iunie (Pogorârea Duhului Sfânt ): În Catedrala Mitropolitană, slujește Sfânta Liturghie și rostește cuvântul de învățătură. Hirotonește întru preot, pe seama parohiei Feleacu, protopopiatul Cluj I, pe arhidiaconul Aurel Simion Someșan. Îi premiază pe elevii laureați la concursurile pe teme religioase ce au avut loc de-a lungul anului școlar pe raza județului Cluj.

La ceas de seară, pe scena din fața Catedralei Mitropolitane, săvârșește Vecernia Plecării Genunchilor și rostește un cuvânt de învățătură.

Conduce îndătinata Procesiune de Rusalii pe străzile din centrul municipiului Cluj-Napoca. În încheiere, rostește o rugăciune de sfințire a holdelor și un cuvânt duhovnicesc.

5 iunie (Sfânta Treime): Cu prilejul hramului, în tinda bisericii mănăstirii de la Soporu de Câmpie, săvârșește Sfânta Liturghie și rostește cuvântul de învățătură. Hirotonește întru preot, pe seama parohiei Corpadea, protopopiatul Cluj I, pe diaconul Ciprian Valentin Nicoară. Acordă domnului Adrian Octavian Sbârci, distincția „Crucea Transilvană”. Este însoțit de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

În biserica din Negrilești, protopopiatul Beclean (paroh: Pr. Dumitru Zinveli), oficiază slujba înmormântării adormiților întru Domnul, Darius, Lavinia, Daria și Cosmina Petruț-Pop, patru frați decedați într-un tragic accident de circulație. Rostește un cuvânt de mângâiere.

În Biserica „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca (parohi: Pr. Cristian Baciu și Pr. Ioan Jeler), oficiază Taina Sfântului Botez pentru pruncul Andrei Alexandru, fiul părintelui consilier eparhial, Cristian Baciu. Rostește un cuvânt de învățătură.

6 iunie: Face o vizită pe șantierul Bisericii „Sfântul Ioan Gură de Aur”, din cartierul clujean Mănăștur (paroh: Pr. Marian Bogdan). Vizitează Mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie” și Mănăstirea „Sfântul Ierarh Nectarie” din Băișoara și Mănăstirea „Mihai Vodă” din Turda. Este însoțit de PC Pr. Alexandru Ciui, protopopul de Cluj II.

7 iunie: În sala de festivități a cantinei din Campusul Universitar „Hașdeu”, asistă la conferința „Un călugăr mirean în căutare de tezaure românești la muntele Athos”, susținută de domnul Florin Marinescu. Rostește un cuvânt duhovnicesc.

8 iunie: La Școala „Sfântul Ștefan cel Mare” din Bistrița, se întâlnește cu elevii participanți la programul „After School”, organizat de Biserică. Rostește un cuvânt duhovnicesc, împarte daruri copiilor și asistă la programul artistic organizat de aceștia.

La Colegiul Național „Liviu Rebreanu” din Bistrița, se întâlnește cu o parte dintre elevii și cadrele didactice ale acestei școli. Rostește un cuvânt de învățătură.

La Biblioteca Județeană „George Coșbuc” din Bistrița, participă la deschiderea Târgului de Carte pentru copii și adolescenți. Rostește un cuvânt de binecuvântare.

La Cinematograful „Florin Piersic” din Cluj-Napoca, în cadrul Festivalului Internațional de Film „Transilvania”, asistă la proiecția specială a filmului „Polina”. Adresează un cuvânt de felicitare regizorului Angelin Preljocaj. Este însoțit de PCuv. Arhim. Teofil Tia, duhovnicul Facultății de Teologie.

9 iunie: În biserica din satul natal, Oarța de Sus, județul Maramureș, oficiază Taina Sfântului Botez pentru prunca Anastasia, fiica părintelui paroh, Dumitru Vlad. Rostește un cuvânt de învățătură. Este însoțit de PC Pr. Vasile Bancoș de la parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul clujean, Mănăștur.

10 iunie: În biserica din localitatea Romuli, protopopiatul Năsăud (paroh: Pr. Nicolae Târgoveț), slujește Sfânta Liturghie și rostește cuvântul de învățătură. Conferă domnului primar Ioan Monița, Ordinul „Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni”.

Săvârșește slujba de binecuvântare a noii case parohiale din localitate.

Face o vizită în parohia Coșbuc, protopopiatul Năsăud (paroh: Pr. Iuliu Morariu), în vederea deschiderii unui centru social pentru copii.

Face o vizită pe șantierul de construire a bisericii mănăstirii de la „Piatra Fântânele”, protopopiatul Bistrița.

În Biserica „Sfântul Dimitrie Basarabov” din localitatea Poiana Negrii, județul Suceava, oficiază Taina Sfintei Cununii pentru tinerii Bogdan Gruia și Oana Măriuța Ivan. Rostește un cuvânt de învățătură.

11 iunie: Săvârșește slujba de sfințire a Bisericii „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din localitatea Boian, protopopiatul Turda. Slujește Sfânta Liturghie și rostește cuvântul de învățătură. Oficiază slujba Parastasului pentru adormitul întru Domnul, Alexandru Mureșan, ctitor al bisericii, la împlinirea a 2 ani de la mutarea la cele veșnice. Hirotesește întru iconom stavrofor, pe părintele paroh, Viorel Vasile Feșnic. Este însoțit de PC Arhid. Dan Grigore Văscu, directorul tehnic al postului de radio „Renașterea”.

În Catedrala Mitropolitană, slujește Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului și rostește o cateheză. Hirotesește întru duhovnic, pe părintele Aurel Simion Someșan, de la parohia Feleacu, protopopiatul Cluj I.

12 iunie: Face o vizită în protopopiatul Cluj I. Vizitează parohiile Gheorgheni (paroh: Pr. Nicolae-Dragoş Kerekes) și Chinteni (paroh: Pr. Simion Abraham).

Face o vizită pe șantierul Centrului misionar-social „Sfântul Apostol Andrei”, de pe Calea Turzii din Cluj-Napoca.

13 iunie: În Aula Magna a Universității „Babeș Bolyai”, participă la deschiderea manifestărilor dedicate Zilelor Academiei Române, filiala Cluj. Rostește un cuvânt duhovnicesc.

În biserica din Zagra, protopopiatul Năsăud, săvârșește slujba de înmormântare a adormitei întru Domnul, Floarea, soția părintelui paroh, protopop Ioan Dâmbu. Rostește un cuvânt de mângâiere. Este însoțit de PC Pr. Cristian Baciu, consilierul bisericesc al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și de domnul Sorin Câlea, consilierul economic.

14 iunie: La Cinematograful „Florin Piersic”, participă la festivitatea de încheiere a cursurilor de către elevii Colegiului și Gimnaziului Ortodox. Rostește un cuvânt duhovnicesc. Este însoțit de domnul Sorin Câlea, consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

În Catedrala Mitropolitană, slujește Vecernia, Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos și rostește un cuvânt de învățătură.

15 iunie: În localitatea Așchileu Mare, protopopiatul Cluj I (paroh: Pr. Ovidiu Tertiș), săvârșește slujba de binecuvântare a amplelor lucrări de reabilitare a școlii. Rostește un cuvânt de învățătură.

Face o vizită la Mănăstirea Cristorel și în parohia Vultureni (paroh: Pr. Vlad Ciceo) din protopopiatul Cluj I.

Face o vizită în biserica garnizoanei militare din Florești (slujitor: Pr. Traian Cârcu) și în biserica militară din Cluj-Napoca (slujitor: Pr. Nicolae Călugăr), ambele aflate în plin proces de restaurare.

16 iunie: În curtea mitropoliei, participă la festivitatea de încheiere a anului școlar de către elevii de la Seminarul Teologic. Rostește un cuvânt duhovnicesc. Conferă doamnei Lucia Aniței, timp de 27 ani, profesoară de Limba Franceză, la încetarea activității, Ordinul „Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni”.

În biserica mare din Feldru, protopopiatul Năsăud, oficiază slujba de înmormântare a adormitului întru Domnul, preot Flore Hruța, fost paroh în localitatea Poienile Zăgrii. Rostește un cuvânt de mângâiere.

În Muzeul Mitropoliei, participă la momentul festiv al lansării volumelor „Întrupări” și „Căderea în adâncuri” și al întâlnirii cu autorul acestora, Dumitru Zdrenghea. Rostește un cuvânt duhovnicesc.

La Galeria Academică a Bibliotecii Academiei din Cluj-Napoca, participă la vernisajul expoziției „Artă și Restaurare”. Rostește un cuvânt de binecuvântare.

17 iunie: În capela Seminarului Teologic, oficiază Taina Sfântului Botez pentru prunca Codruța Litan, nepoata fostului comandant al Inspectoratului Județean de Jandarmi Cluj, general Aurel Litan. Rostește un cuvânt de învățătură.

În capela Seminarului Teologic, oficiază Taina Sfântului Botez pentru pruncul Andrei Mihai Floare. Rostește un cuvânt de învățătură.

Primește la reședință pe domnul ministru Victor Opaschi, de la Secretariatul de Stat pentru Culte.

În parohia Dezmir aerodrom (paroh: Pr. Alin Sebastian Oprea Rus), săvârșește slujba Punerii Pietrei de Temelie pentru noua biserică parohială. Rostește un cuvânt de învățătură.

La Opera Română, asistă la Spectacolul „La Traviata” de Giuseppe Verdi.

18 iunie (Duminica Tuturor Sfinților Români): Pe altarul de vară al mănăstirii de la Telcișor-Buscatu, protopopiatul Năsăud, săvârșește Sfânta Liturghie și rostește cuvântul de învățătură. Hirotesește întru protosinghel, pe părintele stareț Porfirie Zanc. Face o vizită în parohia Telcișor (paroh: Pr. Ovidiu Tofan). Este însoțit de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

În Catedrala Mitropolitană, slujește Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului și rostește o cateheză. Hirotesește întru duhovnic, pe părintele Ciprian Valentin Nicoară, de la parohia Corpadea, protopopiatul Cluj I.

19 iunie: Face o vizită la Tipografia și la Atelierul de fabricarea a lumânărilor din localitatea Popești. Este însoțit de domnul Sorin Câlea, consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

20 iunie: Face o vizită pe șantierul amplu de restaurare a Bisericii „Sfântul Dumitru” din localitatea Florești, protopopiatul Cluj I (parohi: Pr. Dumitru-Marcel Andreica, Pr. Daniel Pașca, Pr. Cristian-Gelu Perșa și Pr. Dan-Marius Matei).

La sediul Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj, participă la momentul lansării volumului „Intelectuali îmbisericiți” a Prof. Univ. Dr. Mircea Gelu Buta, directorul Spitalului Județean Bistrița-Năsăud. Rostește un cuvânt de binecuvântare.

Face o vizită la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la Ciucea, protopopiatul Huedin.

21 iunie: În Catedrala Mitropolitană, asistă la Vecernie și slujește Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos. Rostește un cuvânt de învățătură. Hirotesește întru duhovnic, pe ieromonahul Luca Gheberta de la Schitul „Pantocrator” din Beclean.

22 iunie: Face o vizită în parohia Chiuiești, protopopiatul Dej (paroh: Pr. Emanuel Albu).

La Mănăstirea Rohița, județul Maramureș, se întâlnește cu familiile participante la tabăra organizată de ASCOR Cluj. Rostește o rugăciune și un cuvânt de binecuvântare. Este însoțit de domnul Radu Copil, inspectorul eparhial pentru tineret al județului Cluj.

La Casa Matei, participă la vernisajul expoziției „Grădina cu îngeri” a artistului plastic Silvia Radu. Rostește un cuvânt duhovnicesc. Este însoțit de PCuv. Protos. Benedict Vesa, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

23 iunie: La demisolul bisericii din Parohia Turda Capelă (parohi: Pr. Laurențiu Ioan Șuteu și Pr. Alexandru Rus), oficiază o slujbă funebră la căpătâiul adormitului întru Domnul, Dorel, tatăl părintelui Dorin Sas, consilier eparhial în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei. Rostește un cuvânt de mângâiere.

24 iunie (Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul): Cu prilejul hramului, pe altarul de vară al mănăstirii de la Someșul Cald, protopopiatul Huedin, săvârșește Sfânta Liturghie și rostește cuvântul de învățătură. Tunde întru rasofore pe sora Maria, devenită rasofora Minodora și pe sora Steliana, devenită rasofora Sofia. Este însoțit de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

În Catedrala Mitropolitană, asistă la Vecernie și slujește la Litie.

25 iunie: Săvârșește slujba de resfințire a bisericii din parohia Orman, protopopiatul Gherla. Slujește Sfânta Liturghie și rostește cuvântul de învățătură. Hirotesește întru iconom stavrofor, pe părintele paroh Liviu Retegan. Conferă domnului Vasile Ciceoan, Ordinul „Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni”. Este însoțit de PC Pr. Cristian Baciu, consilierul bisericesc al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

În Catedrala Mitropolitană, slujește Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului și rostește o cateheză.

26 iunie: În Catedrala Mitropolitană, cu prilejul Zilei Drapelului Național, oficiază slujba de sfințire a Tricolorului. Rostește un cuvânt de binecuvântare. În Piața „Avram Iancu”, participă la solemnitatea înălțării pe catarg a Drapelului Național.

În sala de ședințe a Centrului Eparhial, prezidează comisia de examinare a candidaților participanți la concursul pentru ocuparea posturilor de preoți parohi la parohiile „Sfântul Mina” din Cluj-Napoca (protopopiatul Cluj II), Șieu Sfântu (protopopiatul Beclean) și Mintiu Gherlii (protopopiatul Gherla).

27 iunie: În capela Facultății de Teologie, cu prilejul absolvirii cursurilor de către promoția 2017, slujește Sfânta Liturghie și rostește cuvântul de învățătură. Hirotonește întru diacon pe seama Catedralei Mitropolitane, pe tânărul Cristian Adrian Deneș.

La Teatrul Național, asistă la cursul festiv al absolvenților promoției 2017 de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca. Rostește un cuvânt de binecuvântare.

În Sala „Gavril Scridon” a Bibliotecii Județene „George Coșbuc” din Bistrița, participă la Simpozionul „Minunea timpului trăit: Familia Pillat și cultura română”, organizat în memoria lui Dinu Pillat. Susține o alocuțiune.

În Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Bistrița (parohi: Pr. Liviu Șugar, Pr. Ioan Pintea și Pr. Ștefan Borodi), oficiază slujba Parastasului pentru cei din familia Pillat ce s-au mutat la Domnul. Rostește un cuvânt duhovnicesc.

28 iunie: În ajunul sărbătorii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, în incinta penitenciarului din Bistrița (slujitor: Pr. Ioan Vasile Vlașin), săvârșește Sfânta Liturghie și rostește cuvântul de învățătură. Hirotonește întru diacon, pe tânărul Adrian Datu. Este însoțit de domnul Liciniu Câmpean, consilierul misionar-social al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

În Catedrala Mitropolitană, asistă la Vecernie și slujește la Litie.

29 iunie (Sfinții Apostoli Petru și Pavel): Cu prilejul hramului, pe altarul de vară al mănăstirii de la Rebra - Parva, săvârșește Sfânta Liturghie și rostește cuvântul de învățătură. Hirotonește întru preot, pe seama parohieii Șieu Sfântu, pe diaconul Adrian Datu. Hirotonește întru diacon, pe seama mănăstirii, pe monahul Mina Fechete.

În sala de ședințe a primăriei din Năsăud, se întâlnește cu tinerii din Cernăuți, aflați în tabără la Centrul pentru tineret din Sângeorz-Băi. Rostește un cuvânt duhovnicesc. Este însoțit de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

La Mănăstirea Bârsana, județul Maramureș, împreună cu ÎPS Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, PS Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului și PS Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, oficiază slujba de binecuvântare a Centrului Monahal „Episcop Gavril de Bârsana”. Rostește un cuvânt duhovnicesc.

30 iunie (Soborul Sfinților Apostoli): Cu prilejul hramului, pe altarul de vară al mănăstirii de la Bârsana, județul Maramureș, împreună cu ÎPS Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, ÎPS Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, PS Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Părinte Iustin, Episcopul Ortodox Român al Maramureșului și Sătmarului, PS Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, PS Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei și PS Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, slujește Sfânta Liturghie și rostește cuvântul de învățătură.


'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>