--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Noiembrie 2017, nr. 11 (331), an XXVIII (serie nouă)
Agenda IPS Andrei Andreicuţ
--- pagina: 11-12

Octombrie 2017

de Arhid. Claudiu Ioan Grama
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

1 octombrie (Acoperământul Maicii Domnului): Cu prilejul hramului, pe altarul de vară al mănăstirii de la Floreşti (protopopiatul Cluj II), slujeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură. Hirotoneşte întru diacon, pe tânărul Marius Cristian Focşanu. Este însoţit de PC Arhid. Dan Grigore Văscu, directorul tehnic al postului de radio „Renaşterea”.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului şi rosteşte o cateheză.

Primeşte la reşedinţă pe Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei şi Portugaliei.

2 octombrie: În Aula Magna a Universităţii „Babeş Bolyai”, participă la deschiderea noului an universitar. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare.

Împreună cu PS Părinte Timotei, în capela Facultăţii de Teologie din Cluj-Napoca, asistă la slujba de Te-Deum, săvârşită cu prilejul deschiderii noului an universitar. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

Săvârşeşte slujba de binecuvântare a lucrărilor efectuate la noua cantină din cadrul Campusului Teologic „Nicolae Ivan”. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare.

În sala mare a Casei de Cultură a Studenţilor, participă la Gala acordării premiilor de excelenţă elevilor merituoşi din judeţul Cluj. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc. Este însoţit de PC Pr. Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

În sala „Auditorium Maximum” a Casei Universitarilor, participă la festivitatea deschiderii noului an universitar de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiune a Afacerilor. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare. Este însoţit de domnul Sorin Câlea, consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

3 octombrie: La Facultatea de Teologie, alături de PS Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei şi Portugaliei, prezidează conferinţa de toamnă cu preoţii din protopopiatele Cluj I şi Cluj II. Este însoţit de PC Pr. Iustin Tira, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi de PCuv. Ierom. Grigore Benea, stareţul nou înfiinţatei Mănăstiri „Sfinţii Patruzeci de Mucenici” din Gherla.

Face o vizită pe şantierul Centrului misionar-social „Sfântul Apostol Andrei” de pe Calea Turzii din Cluj-Napoca.

4 octombrie: În cadrul Târgului de carte „Transilvania”, ce a avut loc în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, participă la momentul festiv al lansării volumelor „Patriarhul meu” a vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu Valeriu Anania şi „Maria Skobţova – sfântă ortodoxă, victimă a nazismului (1891 - 1945)” a lui Laurence Varaut, apărute la editura „Renaşterea”. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

5 octombrie: La Reşedinţa Patriarhală, sub conducerea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, participă la şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

6 octombrie: În localitatea Budeşti, protopopiatul Beclean, oficiază o slujbă funebră la căpătâiul adormitei întru Domnul, Ana, mama părintelui profesor Stelian Tofană, de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca. Rosteşte un cuvânt de mângâiere. Este însoţit de PCuv. Arhim. Teofil Roman, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane.

7 octombrie: În paraclisul Spitalului Judeţean din Cluj-Napoca(preot de slujire caritativă: Pr. Ioan Cosma), slujeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură. Hirotoneşte întru preot, pe diaconul Marius Cristian Focşanu, pe seama parohiei Jucu Gară, iar întru diacon, pe tânărul Grigore Toma Someşan.

În biserica din Sântioana, protopopiatul Bistriţa, oficiază Taina Sfântului Botez pentru prunca Maria Teodora, fiica părintelui paroh, Teodor Mihai Vântu. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

La demisolul Bisericii „Sfântul Alexandru”, de pe Bulevardul Muncii din Cluj-Napoca (paroh: Pr. Claudiu Meleanu), participă la Întâlnirea Naţională Anuală a tinerilor din Asociaţia „Oastea Domnului”. Oficiază o slujbă de binecuvântare şi rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

8 octombrie: În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură. Hirotoneşte întru preot, pe seama parohiei Mociu II, pe diaconul Grigore Toma Someşan.

În capela Seminarului Teologic, oficiază Taina Sfintei Cununii pentru tinerii Lucian-Liviu şi Iulia Antonia Pop. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului şi rosteşte o cateheză.

9 octombrie: În aula Facultăţii de Teologie, participă la deschiderea lucrărilor şedinţei de lucru a Consiliului Mondial al Bisericilor. Transmite mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi rosteşte un cuvânt de binecuvântare.

În curtea bisericii din Floreşti, protopopiatul Năsăud (paroh: Pr. Ioan Creţa), săvârşeşte slujba de binecuvântare a bustului lui Vasile Rebreanu (scriitor şi om de radio), fiu al satului. Săvârşeşte slujba Parastasului şi rosteşte un cuvânt evocator. Participă la momentul lansării volumului „De chemat bărbatul pe stele – Antologie”, a lui Vasile Rebreanu.

Primeşte la reşedinţă pe ÎPS Părinte Serafim, Mitropolit de Zimbabwe, membru în Consiliul Mondial al Bisericilor.

10 octombrie: La sediul protopopiatului Huedin, prezidează conferinţa preoţească de toamnă. Este însoţit de PC Pr. Cristian Baciu, consilierul bisericesc al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi de PCuv. Ierom. Grigore Benea, stareţul nou înfiinţatei Mănăstiri „Sfinţii Patruzeci de Mucenici” din Gherla.

În aula Facultăţii de Teologie, asistă la conferinţa dedicată Anului Comemorativ Iustinian Patriarhul şi al pătimitorilor din temniţele comuniste, susţinută de distinsa doamnă Ana Blandiana. Rosteşte un cuvânt de binecuvântare.

11 octombrie: Primeşte la reşedinţă pe participanţii la şedinţa de lucru a Consiliului Mondial al Bisericilor.

În Cimitirul Eroilor din Cluj-Napoca, săvârşeşte slujba Parastasului pentru eroii Armatei Române, căzuţi în luptele pentru eliberarea Clujului. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

Face o vizită pe şantierul Centrului misionar-social „Sfântul Apostol Andrei”, de pe calea Turzii din Cluj-Napoca.

12 octombrie: La sediul protopopiatului Beclean, prezidează conferinţa preoţească de toamnă.

În localitatea Chiochiş, protopopiatul Beclean, săvârşeşte slujba de binecuvântare a amplelor lucrări de renovare a casei parohiale. Rosteşte un cuvânt de învăţătură. Hiroteseşte întru iconom, pe părintele paroh Ioan Mihai Pop.

Face o vizită pe şantierul de construcţie a noii biserici din parohia Nuşeni, protopopiatul Beclean (paroh: Pr. Ioan Dacian Antal). Este însoţit de PCuv. Ierom. Grigore Benea, stareţul nou înfiinţatei Mănăstiri „Sfinţii Patruzeci de Mucenici” din Gherla.

13 octombrie: Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, face o vizită la Mănăstirea Slatina, judeţul Suceava. Este însoţit de PCuv. Arhim. Samuel Cristea, duhovnicul Seminarului Teologic din Cluj-Napoca.

14 octombrie (Sfânta Cuvioasă Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei): Cu prilejul hramului, pe o scenă special amenajată în proximitatea Catedralei Mitropolitane din Iaşi, în sobor de arhierei, slujeşte Sfânta Liturghie. Este însoţit de PCuv. Arhim. Samuel Cristea, duhovnicul Seminarului Teologic din Cluj-Napoca.

15 octombrie: În filia Mărceşti, a parohiei Dângăul Mic, protopopiatul Huedin, săvârşeşte slujba de resfinţire a bisericii. Slujeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură. Hirotoneşte întru diacon, pe profesorul Marin Coteţiu, de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca. Conferă părintelui paroh, Mihai Ionel Gocan, distincţia „Crucea Transilvană”. Acordă distincţia „Crucea Transilvană” domnului Emil Ilea, comisar-şef la Garda Financiară şi director general A.N.A.F. Cluj, iar domnului Ioan Morar, primarul comunei Râşca, îi conferă Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului şi rosteşte o cateheză.

16-17 octombrie: Face un pelerinaj la obiectivele religioase din Tessalonik, Grecia şi se închină la mormântul Sfântului Paisie Aghioritul de la Mănăstirea Sourotti. Este însoţit de PCuv. Protos. Simeon Pintea de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

18-19 octombrie: Participă la slujbele săvârşite cu prilejul sărbătoririi hramului Mănăstirii Rila din Bulgaria. În cadrul Sfintei Liturghii din ziua prăznuirii Sfântului Ioan De Rila (19 octombrie), rosteşte un cuvânt de învăţătură. Este însoţit de PCuv. Protos. Simeon Pintea de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

20 octombrie: Face o vizită pe şantierul Centrului misionar-social „Sfântul Apostol Andrei”, de pe Calea Turzii din Cluj-Napoca.

În Catedrala Mitropolitană, asistă la Vecernie şi slujeşte la Litie. Săvârşeşte slujba de sfinţire a noilor Antimise pentru bisericile din protopopiatul Huedin.

21 octombrie (Sfinţii Mărturisitori Ardeleni): Cu prilejul hramului, pe altarul de vară al Mănăstirii „Petru Rareş Vodă” de la Ciceu Corabia, protopopiatul Beclean, slujeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură.

În localitatea Agrișu de Sus, protopopiatul Beclean, săvârşeşte slujba de binecuvântare ai amplelor lucrări de renovare ale casei parohiale şi slujba Parastasului pentru ctitorii principali a acesteia, Iustin şi Ludovica Moldovan. Rosteşte un cuvânt de învăţătură. Hiroteseşte întru iconom stavrofor, pe părintele paroh Gabriel Lucian Badale, secretarul protopopiatului Beclean. Acordă domnului George Moldovan, primarul comunei Albeşti, judeţul Constanţa, distincţia „Crucea Transilvană”. Conferă PCuv. Arhim. Nicolae Moldovan, stareţul Mănăstirii Nicula, Ordinul „Sfinţii Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni”.

Vizitează Catedrala Episcopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Huşi. Este însoţit de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.

22 octombrie: Pe o scenă special amenajată, în incinta Centrului eparhial de la Huşi, participă la solemnitatea întronizării Preasfinţitului Părinte Ignatie în demnitatea de Episcop Eparhiot. În sobor de arhierei, slujeşte la Sfânta Liturghie şi rosteşte un cuvânt de învăţătură. Este însoţit de PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.

23 octombrie: La sediul protopopiatului Turda, prezidează conferinţa preoţească de toamnă. Este însoţit de domnul Liciniu Câmpean, consilierul misionar-social al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi de PCuv. Ierom. Grigore Benea, stareţul nou înfiinţatei Mănăstiri „Sfinţii Patruzeci de Mucenici” din Gherla.

În incinta Spitalului de recuperare „Polaris Medical” din Suceagu, protopopiatul Cluj I (preot de slujire caritativă: Pr. Marius Făgădaru), săvârşeşte slujba de binecuvântare a lucrărilor efectuate la bisericuţa aşezământului medical. Rosteşte un cuvânt de învăţătură.

La Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, prezidează şedinţa de lucru a Consiliului Profesoral.

24 octombrie: În Biserica „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Bistriţa (parohi: Prot. Alexandru Vidican, Pr. Nicolae Feier şi Pr. Vasile Beni), asistă la slujba de Te-Deum şi rosteşte un cuvânt de învăţătură. Hiroteseşte întru iconom, pe părintele Victor Vărărean de la parohia Pinticu, protopopiatul Bistriţa.

La sediul protopopiatului Bistriţa, prezidează conferinţa preoţească de toamnă.

În localitatea Ciceu Giurgeşti, protopopiatul Beclean (paroh: Pr. Dan Constantin Iftimi), săvârşeşte slujba de binecuvântare a noului bust a lui Petru Rareş Vodă, amplasat în curtea şcolii din localitate. Rosteşte un cuvânt duhovnicesc. Participă la programul cultural organizat cu acest prilej. Este însoţit de PC Pr. Vasile Nemeş, inspectorul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi de PCuv. Ierom. Grigore Benea, stareţul nou înfiinţatei Mănăstiri „Sfinţii Patruzeci de Mucenici” din Gherla.

25 octombrie: Împreună cu Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, la monumentul eroilor din Carei (jud. Satu-Mare), cu prilejul Zilei Armatei Române, săvârşeşte slujba Parastasului pentru eroi şi rosteşte un cuvânt duhovnicesc.

Împreună cu PS Părinte Episcop Iustin, face o vizită în Biserica „Sfântul Mucenic Dimitrie” din Carei.

În Catedrala Mitropolitană, asistă la Vecernie şi slujeşte la Litie.

Primeşte la reşedinţă pe Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Centrale şi de Nord.

26 octombrie (Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir): Săvârşeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură în Biserica „Sfântul Dimitrie cel Nou” din Cluj-Napoca (parohi: Pr. Vicar Iustin Tira, Pr. Iacob Cismaş şi Pr. Andrei Dutca).

27 octombrie (Sfântul Dimitrie cel Nou): Cu prilejul hramului, pe altarul de vară al Catedralei Patriarhale din Bucureşti, sub protia Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi a Preafericitului Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, slujeşte la Sfânta Liturghie.

În Aula „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhal, asistă la cea de-a zecea ediţie a tradiţionalului concurs de muzică religioasă „Lăudaţi pe Domnul”.

28 octombrie: În Catedrala Patriarhală, asistă la slujba de Te-Deum, oficiată cu prilejul împlinirii a zece ani de patriarhat ai Preafericitului Părinte Daniel.

În Aula „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhal, participă la şedinţa festivă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, dedicată Anului Omagial al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anului Comemorativ, Justinian Patriarhul şi al apărătorilor ortodoxiei în timpul comunismului.

În foaierul Palatului Patriarhal, asistă la vernisajul expoziţiei de fotografii, dedicată Patriarhului Justinian.

29 octombrie: În biserica din Şieu Cristur, protopopiatul Beclean, săvârşeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură. Oficiază slujba Parastasului pentru preoţii slujitori, ctitorii şi enoriaşii Sfântului Locaş, mutaţi la Domnul de-a lungul vremii. Hiroteseşte întru iconom stavrofor pe părintele paroh, Florin Cora.

Săvârşeşte slujba de binecuvântare a lucrărilor efectuate la casa parohială. Este însoţit de PC Pr. Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

În Catedrala Mitropolitană, slujeşte Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului şi rosteşte o cateheză. Hiroteseşte întru duhovnic pe PC Pr. Marius Cristian Focşanu, de la parohia Jucu Gară şi pe PC Pr. Grigore Toma Someşan, de la parohia Mociu II, protopopiatul Cluj I.

La Mănăstirea Rohia (jud. Maramureş), se întâlneşte cu Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului şi cu Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului.

30 octombrie: În biserica Mănăstirii Rohia, la împlinirea unui an de la mutarea la Domnul a Arhiepiscopului Iustinian, împreună cu PS Părinte Iustin Şi PS Părinte Petroniu, slujeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte un cuvânt evocator.

La mormântul Arhiepiscopului Iustinian, împreună cu PS Iustin şi PS Petroniu, săvârşeşte slujba Parastasului.

În cimitirul Mănăstirii Rohia, se reculege preţ de câteva clipe la mormintele monahului Nicolae Steinhardt şi arhimandritului Serafim Man.

31 octombrie: La sediul protopopiatului Năsăud, prezidează conferinţa preoţească de toamnă.

În biserica din Rebra, protopopiatul Năsăud, oficiază Taina Sfântului Botez pentru pruncul Ştefan Petru, fiul părintelui paroh, Doru Leontin Plăian. Rosteşte un cuvânt de învăţătură. Este însoţit de PCuv. Protos. Benedict Vesa, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi de PCuv. Ierom. Grigore Benea, stareţul nou înfiinţatei Mănăstiri „Sfinţii Patruzeci de Mucenici” din Gherla.


'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>