--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Noiembrie 2017, nr. 11 (331), an XXVIII (serie nouă)
Filocalia - supliment
--- pagina: 13

Pelerinaj pe jos a ASCOR Cluj la Mănăstirea Rarău

de Ioan Chindriş

Sâmbătă, 28 octombrie 2017, Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români – Cluj-Napoca a organizat un pelerinaj pe urmele Părintelui Daniil Sandu Tudor de la Rarău, binecunoscutul monah şi scriitor din perioada prigoanei comuniste.

Participanţii la pelerinaj au plecat de vineri noaptea din Cluj-Napoca, urmând ca spre dimineaţă să pornească din satul Chiril spre Mănăstirea Rarău. Ajunşi la mănăstire au participat la slujba Utreniei şi la Sfânta Liturghie, iar ulterior pelerinajul pe jos avea să continue spre Sihăstria Putnei. Pelerinii s-au putut bucura atât de mănăstirile vizitate cât şi de împrejurimile acestora. Impresii pelerinilor vorbesc despre importanța acestor drumeții duhovnicești, dar și despre bucuria care însoțește fiecare pelerinaj pe jos.

Fiecare Sfânta Liturghie este unică, nouă şi mereu «proaspătă» ca şi apa scoasă din aceeaşi fântână. Asemenea este şi fiecare pelerinaj pe jos: aceeaşi oameni, aceleaşi drumuri, acelaşi trafic, aceleaşi gropi, însă în momentul în care coborâm din autocar şi se aude primul sunet de toacă, noi nu mai suntem aceeaşi, ci suntem adevăraţii noi, ca apa aceea din fântână, mereu înnoită, abia «născută».

Pelerinajul la mănăstirile din Muntele Rarău a fost unul deosebit care a adus în sufletul fiecăruia multe feluri de roade. Deşi drumul a fost anevoios, urcuşul imprima pe faţa fiecăruia o anumită împlinire, aşa ca după ce săvârşeşti un lucru bun şi te odihneşti întru el. Ne-am bucurat că am putut să ne închinăm la aceste sfinte lăcaşuri şi la sfintele icoane făcătoare de minuni, ne-am bucurat unii de alţii, ne-am bucurat de verdeaţa muntelui şi nu în ultimul rând ne-am bucurat de o vreme caldă şi de un soare ocrotitor. A plouat cât timp eram noi prin biserici, dar în momentul în care porneam la drum ploaia se oprea. În vârful muntelui ne-a nins puţin, aşa ca şi «zăpada mieilor», cum spun bătrânii.

Acest a fost ultimul pelerinaj pe jos din anul 2017. Pentru perioada următoare, tinerii din ASCOR Cluj şi comunitatea Bisericii Studenţilor din Campusul Universitar B. P. Hasdeu pregătesc un pelerinaj la mănăstirile din Serbia, un pelerinaj la mormântul Părintelui Arsenie Boca de la Mănăstirea Prislop, un pelerinaj de colinde la mănăstirile din ţară, un spectacol de colinde, ateliere gratuite pentru studenţi, conferinţe şi seri duhovniceşti şi colinde în spitale, închisori şi instituţii.