--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Decembrie 2017, nr. 12 (332), an XXVIII (serie nouă)
Viaţa bisericii
--- pagina: 10

Activități ale Societății Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului

de Stela Cuna
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

Societatea Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului (S.F.O.) a fost înfiinţată în anul 1924 la iniţiativa întâiului Episcop al Clujului, vrednicul de pomenire Nicolae Ivan. De-a lungul anilor S.F.O. a desfăşurat o activitate filantropică şi culturală pentru biserică şi neam şi a susţinut alături de strădania Preasfinţitului Episcop Ivan, terminarea construirii Catedralei din Cluj şi împodobirea sfântului aşezământ. Activitatea S.F.O. a continuat până în anul 1948 sub păstorirea episcopului Nicolae Colan după care au urmat 50 de ani în care activitatea S.F.O., asemeni altor societăţi creştine, a fost interzisă.

Abia în anul 1994 Societatea Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului a fost reînfiinţată la iniţiativa Mitropolitului Bartolomeu.

Din 20 februarie 1995 S.F.O. are statut legal de societate non-profit cu personalitate juridică. Preşedinte de onoare al S.F.O. este Î.P.S. Mitropolitul Andrei, iar preşedinta S.F.O. este doamna Dr. Maria-Gabriela Trîmbiţaş, cadru didactic universitar la U.B.B. Cluj. S.F.O. este coordonată de Consiliul Director format din 7 membri şi îşi desfăşoară activitatea având un director, doi asistenţi sociali, un şofer şi 60 de membre voluntare. Duhovnic și preot implicat în activitățile Societăţii este Pr. dr. Florin-Cătălin Ghiţ.

Programul de activitate şi proiectele S.F.O. au ca bază dragostea creştină faţă de aproapele nostru, dorinţa de creştere duhovnicească prin valorificarea dimensiunilor spirituale şi culturale ale vieţii concretizate în următoarele obiective: cultivarea şi afirmarea valorilor creştine în familie, şcoală şi societate; desfăşurarea unor activităţi caritabile de ocrotire socială şi spirituală, de susţinere a demnităţii omului de lângă noi; valorificarea potenţialului de altruism, bunătate, generozitate şi iubire a persoanelor active; promovarea valorilor istoriei şi culturii, a obiceiurilor şi tradiţiilor neamului nostru; dezvoltarea colaborării cu alte organizaţii din ţară şi străinătate care îşi exercită vocaţia pe tărâmul slujirii creştine.

Ţinând seama de aceste obiective, S.F.O., prin membrele ei, desfăşoară în principal activităţi caritabile, de ocrotire socială şi sufletească a celor aflaţi în dificultate prin intermediul mai multor programe printre care cel mai important este Programul „Sfântul Vasile cel Mare“ acreditat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, carese află în derulare de la începutul anului 2003 şi oferă servicii sociale în comunitate persoanelor adulte. Grupul ţintă al programului este format din beneficiari adulţi de peste 45 de ani. De-a lungul celor 14 ani au fost asistate 209 persoane. In prezent sunt cuprinse în program 33 de persoane pentru care se oferă următoarele servicii: servicii sociale; sprijin duhovnicesc (rugăciune, menţinerea legăturii cu preoţii de parohie); informare şi consiliere socială; prevenirea şi combaterea izolării sociale; suport pentru realizarea unor activităţi instrumentale zilnice: curierat, cumpărături, plată facturi, facilitarea accesului la servicii medicale (legătura cu medicul de familie şi specialiști, ridicarea reţetelor medicale, cumpărarea medicamentelor, ajutor la internare şi externare din spital, vizitarea la spital); promovarea unui stil de viaţă sănătos şi activ: excursii, pelerinaje, socializare prin activităţi de grup organizate la sediul S.F.O. cu beneficiari ai programului şi voluntari, marcarea zilelor de naştere ale beneficiarilor, vizite periodice la domiciliu de către asistentul social şi membrele S.F.O. voluntare; suport material pentru beneficiarii cu venituri mai mici de 850 lei prin acordarea unui pachet cu alimente în fiecare lună.

Prin acest program beneficiarii sunt scoşi din izoarea socială, le creşte calitatea vieţii şi se evită instituţionalizarea lor.

Prin Programul Sfântul Nicolae, cu ocazia marilor Sărbători Creştine, sunt vizitaţi copiii internaţi la clinicile de oncologie, neuropsihiatrie, ergoterapie, prilej cu care li se oferă cadouri. De Sfintele Sărbători ale Naşterii Domnului şi ale Învierii Domnului li se oferă cadouri tuturor copiilor care participă la Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj Napoca.

În Ajunul Crăciunului, sub titlul „Mântuitorul vine pentru toţi”, un grup de voluntare S.F.O. împreună cu Pr. Florin-Cătălin Ghiţ cântă colinde în holul mare al Gării Centrale din Cluj Napoca pentru bucuria celor care sunt în trecere prin gară şi sunt împărțite caserole cu sarmale, cozonac şi suc pentru cei nevoiaşi .

Un alt program în derulare este Programul Sfântul Efrem cel Nou, prin care vârstnicii internaţi în Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Vârstnice din Cluj sunt vizitaţi săptămânal de membre ale S.F.O. Pentru aceştia se organizează întâlniri de lectură, conversaţie şi rugăciune, iar cu ocazia marilor Sărbători Creştine voluntarele participă la programele artistice pe care aceştia şi invitaţii lor le desfăşoară şi le oferă cadouri. Pentru vârstnicii care se pot deplasa se organizează ieşiri la bisericile şi mânăstirile din apropiere, la Muzeul Mitropoliei Clujului, la Grădina Botanică şi la Muzeul Etnografic în aer liber.

Toate aceste activităţi ale S.F.O. nu ar putea fi desfăşurate fără ajutorul credincioşilor din tară şi străinătate cărora doreşte să le mulțumească şi pe această cale şi Îl roagă pe bunul Dumnezeu să-i răsplătească bogat pe toți.

Prin binecuvântarea Înaltpreasfințitului nostru Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, în fiecare an Arhiepiscopia noastră a donat Societăţii sumele colectate ca Disc în duminica Mironosiţelor din toate bisericile din Arhiepiscopie.

Un sprijin financiar semnificativ am primit şi din partea organizaţiei Ziua Mondială pentru Rugăciune (Z.M.R.) din Austria şi Elveţia, a Bisericii Evanghelice din Württenberg, precum şi a Casei Diaconale din Stuttgart Germania. Cu toate acestea, solicitările crescânde de asistenţă şi agravarea cazurilor cu care suntem confruntaţi fac ca fondurile şi persoanele necesare pentru desfăşurarea activităţii S.F.O. să fie insuficiente. Se fac eforturi susţinute pentru atragerea de noi fonduri pentru desfăşurarea programelor de mai sus ca şi pentru atragerea de noi membre voluntare. Din 1999, în fiecare an se slujeşte un Te Deum de mulţumire lui Dumnezeu pentru ajutorul primit de S.F.O. Cluj din partea diferiţilor sponsori ai Societăţii.

Aşa cum s-a menţionat în obiectivele S.F.O., pe lângă activitatea socială şi filantropică, membrele Societății desfăşoară şi alte activităţi.

- Membrele S.F.O. sunt prezente în fiecare an cu depuneri de coroane sau pregătirea parastaselor la sărbătorile naţionale de la 1 decembrie, 15 ianuarie si 24 ianuarie, de Ziua Eroilor.

- Anual se slujeşte un parastas pentru persoanele înmormântate în Cimitirul săracilor de pe Valea Chintăului.

- În fiecare an, în prima zi de vineri din luna martie, organizează împreuna cu femeile din Biserica Greco-Catolică Ziua Mondială de Rugăciune (ZMR), când în lumea întreagă se înalţă rugăciuni pentru câte o ţară, cerându-se ajutorul lui Dumnezeu pentru depăşirea dificultăţilor prin care trece ţara respectivă.

S.F.O. Cluj întreţine legături strânse cu Societăţile Femeilor Ortodoxe din ţară şi cu diferite organizaţii ecumenice din străinătate care au acelaşi scop cu al societăţii noastre şi are Parteneriat cu Casa Diaconală din Stuttgart.

Ne îndreptăm cu umilinţă mulţumirile noastre către Dumnezeu şi Biserica lui Hristos pentru toţi cei 22 de ani de activitate. Mulţumim Înaltpreasfinţiei Sale Mitropolitului nostru Andrei, Preasfinţiei Sale Episcopului nostru Vasile care au fost întotdeauna lângă noi, preoţilor, părinţilor profesori, autorităţilor locale, în special Primăriei Cluj-Napoca, Bisericii Evanghelice din landul Württenberg Germania, Zilei Mondiale de Rugăciune din Austria şi Elveția şi tuturor sponsorilor noştri.

În orizontul de aşteptare a anilor care vin ne propunem să extindem şi să îmbunătăţim calitativ ofertele noastre de activităţi de binefacere şi să aducem o rază de bucurie şi speranță celor care au nevoie de noi. Aceasta depinde în mare măsura şi de fondurile pe care vom reuşi să le atragem cât şi de întinerirea Societăţii cu noi membre voluntare. În acest sens, invităm pe cei care doresc să sprijine în orice fel activitățile Societății, în mod special programul Sfântul Vasile cel Mare, să ne contacteze, și de asemenea le invităm pe femeile ortodoxe din municipiul Cluj să ni se alăture în acțiunile pe care le desfășurăm și la întâlnirile noastre de rugăciune, meditații duhovnicești și discuții, care au loc în fiecare joi, de la ora 17, pe strada Tipografiei, nr. 23, telefon: 0264-430-286, mobil: 0787-665-022.
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>