--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Decembrie 2017, nr. 12 (332), an XXVIII (serie nouă)
Filocalia - supliment
--- pagina: 13

Vestirea Nașterii Domnului - evenimente ale ASCOR Cluj

de Redacţia

În perioada postului de dinaintea Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Asociația Studenților Creștini Ortodocși din România (ASCOR), filiala Cluj-Napoca, este în plină desfășurare de evenimente duhovnicești, culturale și caritabile. Nu sunt neglijate nici activitățile de bază ale asociației, precum ar fi atelierele dedicate studenților.

Astfel, încă din prima săptămână a postului au fost organizate tradiționalele seri duhovnicești, în cadrul cărora o serie de invitați deosebiți au abordat subiecte ce țin de actualitatea spirituală, intrând în dialog cu auditoriul prezent la eveniment. Printre invitații de anul acesta s-au numărat: Părinte protosinghel Policarp Stoian, de la Mănăstirea Bran, care a vorbit pe marginea subiectului „Sensuri ale identităţii dintre Rai şi iad”; Părintele Constantin Necula, așteptat ca de fiecare dată mai ales de tineri, a abordat tema Unirii și Unității poporului român, referindu-se la Marea Unire din 1918, dar și la situația din prezent a neamului nostru, a Bisericii noastre, a unității noastre ca popor creștin ortodox; Părintele Constantin Ciprian Grădinaru, preot misionar al parohiei cu hramul „Toţi sfinţii” Huldenberg (Loonbek) din Belgia, invitat pentru prima dată în cadrul serilor duhovnicești le-a vorbit tinerilor în prima seară „Despre voia lui Dumnezeu”, iar la cea de-a doua întâlnire a răspuns la întrebări, multe dintre acestea referindu-se la relația dintre duhovnic și ucenicii săi; Părintele protosinghel David Peniuc de la Mănăstirea Sihăstria Râșca a inițiat un dialog pe tema: „Melancolia – ca o formă ascunsă a dorului de Dumnezeu”.

O tradiție temeinică a ASCOR Cluj-Napoca pentru această perioadă este și pregătirea unui repertoriu larg de colinde tradiționale românești. Pentru atingerea acestui scop, s-a desfășurat un atelier de repetiții și de învățare a colindelor. Toți doritorii au avut posibilitatea de a cunoaște tezaurul acestor cântări, urmând ca până la sfârșitul lunii decembrie să meargă prin spitale, azile de bătrâni, închisori, dar și în cadrul unor pelerinaje, pentru a vesti Nașterea Domnului.

De asemenea, cu ocazia hramului Bisericii Studenților din Campusul Universitar „B. P. Hasdeu”, atunci când este sărbătorit Sfântul Ierarh Nicolae, au mai fost organizate un concert de colinde în care principalii protagoniști au fost copiii comunității, dar și vernisarea unei expoziții dedicată mărturisitorilor martiri din temnițele comuniste. Pe parcursul lunii, au mai avut loc lansări de cărți, dialoguri culturale, un concert de colinde cu participarea celor trei coruri ale comunității Bisericii Studenților, un pelerinaj în Serbia și un pelerinaj de colinde la mănăstirile din România.

Vestirea Nașterii Domnului s-a făcut și printr-o serie de acțiuni caritabile. Grupuri de tineri au mers la spitalele clujene cu pachete pentru a aduce o mică bucurie celor aflați în suferință. O atenție deosebită se acordă copiilor internați la Spitalul de Oncologie din Cluj. Situația lor, dar și a părinților acestor copii, i-a determinat pe membrii comunității să se mobilizeze pentru a aduna alimente, haine, jucării și cadouri pentru cei care așteaptă mai întâi de toate să se însănătoșească și să fie acasă de Crăciun.