--- Ediţia online --- SUMAR: Numărul Iunie 2013, nr. 6 (278), an XXIV (serie nouă)
Ştiri
--- pagina: 3

Simpozion de Medicină şi Teologie (Bistriţa, ediţia a XII-a)

de Andreea Pâgleşan
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ''; } ?>

La Bistriţa s-a desfăşurat, în perioada 13-14 mai, cea de a XII-a ediție a Simpozionului ortodox de medicină şi teologie organizat de Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului şi Clujului, în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Babeş-Bolyai”, Protopopiatul Bistriţa, Societatea Română de Bioetică, Uniunea Medicală Balcanică din România, Asociaţia Medicală Română filiala Bistriţa şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa. Coordonatorul principal al activităţilor organizatorice pregătioare ale simpozionului a fost şi în acest an d-ul prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta.

Simpozionul a fost găzduit de saloanele hotelului Metropolis din municipiu și în cadrul său au avut loc comunicări ştiinţifice, mese rotunde, dezbateri și discuții pe cele două teme ale secţiunilor principale: „Creştinul în faţa suferinţei şi a morţii“ şi „Biserica în spital (Diaconie, Taumaturgie)“. Au participat zeci de teologi, medici, psihologi din majoritatea centrelor universitare din ţară, precum şi oaspeţi din străinătate.

În prima parte a Simpozionului de Medicină și Teologie de la Bistrița a fost abordată de către participanți tema: „Comunicarea cu pacientul în fază terminală și familia acestuia”, dezbatere moderată de prof. univ. dr. Nicolae Miu și Gheorghe Borcean. În această secțiune au susținut comunicări pr. conf. dr. Cristian Sonea, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Liviu Petcu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, pr. Mihai Valică de la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg, Germania și Valeriu Lupu de la Spitalul Județean Vaslui. Invitații au discutat despre consilierea bolnavilor în fază terminală, despre dilemele duhovnicești și bioetice presupuse de stadiul terminal, precum și despre rolul medicului și al preotului în actul medical. În cadrul sesiunii de comunicări pr. conf. dr. Ștefan Iloaie, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca a prezentat un studiu calitativ privind dificultățile întâmpinate de preoții din spitalele din județul Cluj.

În cea de a doua parte a dezbaterilor a fost abordată problematica medicală, juridică și teologică a stărilor terminale. Au susținut comunicări științifice pr. conf. dr. Ștefan Iloaie, cancelarul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. asist. dr. Grigore Dinu Moș de la aceeași facultate, Oliviu Pascu de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, Claudia Ordean de la Institutul Oncologic „Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca și Silviu Morar de la Facultatea de Medicină din Sibiu. Au urmat apoi discuții despre aspectele medicale, juridice și teologice asupra morții cerebrale, precum și despre atitudinile sociale și ale mass-mediei privind suferința și finalul vieții la persoanele publice.

Ultima zi a simpozionului a debutat cu o slujbă de Te Deum oficiată de ÎPS Andrei, urmată de o sesiune de comunicări pe tema „Biserica în spital”, moderată de Înaltpreasfinția Sa alături de alți participanți. După slujba de Te Deum, Mitropolitul Andrei a adresat celor prezenți un cuvânt prin care și-a exprimat bucuria participării la cea de-a 12-a ediție a Seminarului: „Mă bucur mult că, încă odată, domnul director Buta ne adună la Bistrița la o întâlnire științifică, care din acest punct de vedere își are importanța ei, dar din punct de vedere duhovnicesc ne creează aici o comuniune frumoasă, care apropie sufletele oamenilor și le întărește”. Cu acest prilej, ÎPS Andrei i-a acordat domnului Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din Romania, distincția „Crucea Transilvană”.

A fost prezent la dezbaterile din cea de a doua zi a simpozionului de medicină și farmacie din Bistrița și PS Episcop Vasile Someșanul. Au prezentat comunicări științifice pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, președintele Senatului Universității „Babeș-Bolyai”, pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, pr. prof. dr. Alexandru Moraru și pr. prof. univ. dr. Ioan-Vasile Leb de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și Vasile Astărăstoaie de la Universitatea de medicină și farmacie din Iași. Seminarul de Medicină şi Teologie de la Bistrița s-a încheiat în jurul orei 12, cu o conferință susţinută de actorul Dan Puric, pe tema: „Suferința în închisorile comuniste”. Cu același prilej, Corala Psalmodia Transylvanica, dirijată de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a susținut un concert religios în care au fost interpretate piese specifice perioadei liturgice.


'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>
'); #$title = ''; # echo($title); } else { echo ' '; } ?>